Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Letecká služba Policie České republiky má svou první pilotku…

ČESKO – Pracovat u Letecké služby Policie ČR se jí zdálo jako nedosažitelný sen. Po nějaké době, ale nasbírala zkušenosti a odvahu, přihlásila se a stala se z ní první pilotka u Policie ČR.

Uspět u náročného výběrového řízení na takovou pozici se od roku 1991 nepodařilo zatím žádné ženě. Až Nikola Tarasovičová se může pyšnit prvenstvím.

My jsme si naši novou kolegyni, která splňuje tři P (první policejní pilotka), vyzpovídali.

Vyprávěla nám, jak od malička koukala na téměř celou rodinu, jak se prohání ve vzduchu. Její tatínek létá vrtulníkem, pracuje jako testovací a předváděcí pilot. A v rodině není sám, teta, strýc, bratranec, všichni se prohání pracovně i pro radost mezi oblaky. „Když jsem vyrůstala, nikdo na mě netlačil, nikdo mě do ničeho nenutil, a přesto mě to nějakým způsobem ovlivnilo, tak že jsem se na střední škole rozhodla být stíhacím pilotem,“ říká s úsměvem Nikola Tarasovičová, pilotka u Letecké služby Policie ČR.

Maminka sice nadšené dceři pozici stíhacího pilota zatrhla, ale nechala se přemluvit na pilota v civilní dopravě. Tatínek byl možná o něco nadšenější. Jeho první krok byl, že vzal Nikolu na Ústav leteckého zdravotnictví, kde si vyzkoušela, jestli je její tělo v takové kondici, aby mohla vůbec pilotkou být. Prošla zkouškou první třídy a už jí nic nebránilo vydat se vysněnou cestou.

Přejeme každému, aby měl odvahu a píli plnit si své sny a přání.

Autor: kpt. Irena Pilařová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz