Kultura Politika Pomáháme Technika Tipy na výlet Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Na Velehradě dnes začínají Dny lidí dobré vůle

VELEHRAD – Na Velehradě dnes začínají cyrilometodějské oslavy Dny lidí dobré vůle. Poutníci, rodiny s dětmi i jednotlivci se můžou těšit na odpolední program pro všechny věkové kategorie, večerní benefiční koncert plný hvězd a zítřejší Slavnostní poutní mši svatou, po níž následuje koncert dechových kapel.

Letos si na Velehradě navíc připomeneme 100. výročí založení organizace Charita ČR a zahájíme přípravy na nadcházející 100. výročí smrti Antonína Cyrila Stojana (v roce 1923). Dny lidí dobré vůle jsou největšími oslavami svého druhu u nás a konají se už 23 let.

Během dnešního dne proběhnou tradiční projekty jako Mezinárodní setkání vozíčkářů, Soutěž ve fotbalových dovednostech s Antonínem Panenkou, Ruční přepisování Bible, Aktivity pro životní prostředí v archeoskanzenu a celá řada zajímavých výstav. Největší z nich je „Země Ježíšovi zaslíbená“, kterou propůjčila Kustodie Svaté země. Jedná se o vyjádření podpory křesťanů žijících v zemích na Blízkém východě. V 16 hodin proběhne v Archeoskanzenu v Modré hudební odpoledne „Písnička pro „tatíčka Stojana“, na kterém vystoupí Franta Uher, Šohajka, Motýl, Šlágr kluci, Vlasta Mudriková a Veronika Řiháková. Rodiny s dětmi se mohou těšit v rámci programu Velehrad rodinám na hudební a divadelní představení Spievankovo v podání Michaely Trokanové a Richarda Čanaky. A kdo se na Velehrad vypraví s foťákem, může se zapojit do fotografické soutěže a setkat se s Jindřichem Štreitem. Nejen náctiletí návštěvníci se mohou těšit na parkourové workshopy, sportovní aktivity, křesťanskou kavárnu, tvoření, hudební vystoupení a večerní GODZONE worship night. Součástí je také představení a inspirace řady aktivit mladých a pro mladé.

Modlitba za vlast a Večer lidí dobré vůle

Oslavy státního svátku České republiky zahájíme 4. července v 18.30 Modlitbou za vlast, která se bude konat v bazilice ve spolupráci s Armádou ČR. Mezi účastníky jsou političtí představitelé státu, hasiči, zdravotníci, policisté a široká veřejnost. „V pátek se naše země stala předsednickou zemí Rady Evropské unie. I při Modlitbě za vlast se budeme modlit, aby naše země přispěla k probuzení hodnot v celé Evropě, které přinesli na Velehrad svatí Cyril a Metoděj. Nejen víru, ale i vzdělání, kulturu a právní systém. Je to jediná naděje pro budoucnost Evropy. A budeme se také modlit za mír na Ukrajině a na celém světě,“ vysvětlil P. Josef Čunek, velehradský farář.

V 19.30 hodin pak začne na pódiu před bazilikou slavnostní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, kterým provedou moderátoři Marcela Augustová a Jiří Václavek. Přímý přenos slavnostního večera začne na ČT 2 a Českém rozhlase Brno a Zlín ve 20 hodin.

Hudební hostitel Jiří Pavlica s Hradišťanem si na velehradské pódium pozve řadu zajímavých hudebních hostů – Adama Plachetku, Annu K. i ukrajinskou zpěvačku Lilii Makovka Ostapčuk s manželem Olexijem. Ti vystoupí za doprovodu Jiřího Pospíchala a Slováckého komorního orchestru, členů Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a dirigenta Stanislava Vavřínka. Cílem Večera lidí dobré vůle je podpořit a povzbudit všechny lidi dobré vůle v době, která je složitá a plná výzev. Výtěžek z koncertu poputuje na Konto lidí dobré vůle. Peníze dostane NF ADIUVARE, který založil pražský arcibiskup Jan Graubner. Další finanční prostředky budou rozděleny potřebným studentům z naší země a z válkou postižené Ukrajiny.

Z Velehradu, klíčového místa našich dějin, chceme předat našim spoluobčanům víru, naději a lásku. Chceme povzbudit především rodiny, které se dostaly do složitých situací, a také organizace a jednotlivce, kteří v naší zemi pomáhají uprchlíkům z válečných konfliktů,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Národní pouť 2022: Slavnost sv. Cyrila a Metoděje      

Cyrilometodějské slavnosti 2022 vyvrcholí v úterý 5. července v 10:30 na nádvoří před bazilikou Slavnostní mší svatou. Hlavním celebrantem bude kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka.

Hudební doprovod zajistí dechová hudba v počtu cca 150 hudebníků, kteří přijedou ze všech regionů naší vlasti a po mši se přesunou na pódium u baziliky, kde budou po celé odpoledne hrát. Organizátoři očekávají přítomnost řady krojovaných účastníků, pro které jsou připraveny prostory k převlečení a místo v blízkosti tribuny.

Více informací pak naleznete také ZDE

Autor: Monika Babincová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz