Auto-Moto HZS Jihomoravský Krimi Nezaradené Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

VIDEO: Bezpečnostní pás mu dal druhou šanci! Devatenáctiletý mladík na Brněnsku se podruhé narodil

BRNĚNSKO – O neskutečném štěstí může mluvit devatenáctiletý šofér, který si vyjel na testovací jízdu poblíž Kobeřic u Brna. Mladík si totiž zamýšlel pořídit si starší škodovku, předtím si jí ale chtěl nejprve pořádně vyzkoušet.

K tomu si ale zrovna nevybral nejjednodušší trasu. V nedalekých serpentinách totiž vypůjčený automobil zřejmě ve vyšší rychlosti neukočíroval, kdy strhl řízení a ve smyku skončil v příkopu. Z karambolu mladý řidič jako zázrakem vyvázl jen s několika odřeninami, od horšího zranění ho totiž zachránil bezpečnostní pás. Ale aby toho nešťastník neměl málo, poničený vůz jen chvilku po nehodě začal hořet. Přijet zkrotit plameny tak museli až místní hasiči, kdy ale z auta na místě zůstal jen ohořelý vrak.

Správně používaný bezpečnostní pás je při nehodách klíčový, při nárazu totiž dokáže zabránit vážnějšímu zranění. V případě vozidel vybavených airbagy je zapnutý pás naprostou nutností. Ty totiž při nárazu vystřelují vysokou rychlostí a bez bezpečnostního pásu nás může airbag vážněji poranit. Kromě toho ale můžeme nepoužívání pásů pocítit i na naší peněžence.

Při silniční kontrole, za nedodržení této zákonné povinnosti, může policista udělit pokutu až do výše dvou tisíc korun, ve správním řízení je pak pokuta ještě o pět set korun vyšší. Za přestupek navíc řidičům hrozí i připsání tří trestných bodů.

Autor: por. Petr Vala

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz