Finance Kultura Technika Turistika Ústecký Z domova Zahraničí Zajímavosti Zprávy podle krajů Zvířata

Samice orangutana bornejského Ňuňinka z ústecké ZOO je už ve Francii

ÚSTÍ NAD LABEM – V úterý proběhl transport samice orangutana bornejského Ňuňinky. Jejím novým domovem je francouzský Zoopark Beauval.

Samice Ňuňinka měla být v létě přemístěna do norské Zoo Kristiansand. Vzhledem k administrativním komplikacím však nebylo možné tento transport zrealizovat. Proto pro ni koordinátor chovu ve spolupráci se zoo našel nové umístění, a to ve francouzském Zooparku Beauval. Vlastnímu transportu předcházela důkladná příprava. Chovatelky s Ňuňinkou pravidelně trénovaly dobrovolný nástup do transportní bedny, aby nebylo nutné použít anestezii. „Poslední týden před odjezdem u nás byla i její budoucí chovatelka, která se s Ňuňinkou učila komunikovat a navázala vztah. Postupně si také získávala její důvěru, což je pro lidoopy velmi důležité směrem k adaptaci na nové prostředí“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková.

Transport začal brzy ráno. Ňuňinka bez problému nastoupila do transportní bedny na první pokus, takže byla během několika minut naložena a připravena k odjezdu. Na cestě ji doprovázela její chovatelka Lucie Brožová a veterinární asistentka Jitka Nesvorová. Obě zůstanou v Beauval několik dní, aby Ňuňince pomohly s adaptací na nové chovatele i prostředí. Cesta do Beauval trvala dlouhých 24 hodin, nicméně Ňuňinka a její doprovod ji zvládly bez nejmenších problémů. „Ňuňinka cestou dobře komunikovala a přijímala potravu. Hned po příjezdu byla přepuštěna do ubikace v zázemí, kde bude postupně seznamována přes mříže s ostatními orangutany, a podle průběhu následně vypuštěna do společné expozice“ říká Jitka Nesvorová. „Ihned po vypuštění do nového prostředí byla Ňuninka velmi pozitivně naladěna, přijímala potravu a zvědavě a sebevědomě prozkoumávala okolí,“ dodává Lucie Brožová.

„Máme velkou radost, že našla nový domov právě v Zooparku Beauval, nejen proto, že tamní chovatelé mají s chovem orangutanů mnoho zkušeností. Kromě toho je totiž vysoká pravděpodobnost, že by se Ňuňinka ještě mohla zapojit do reprodukce a mít zde potomka. Do Beauval byl totiž loni dovezen mladý chovný samec z Maďarska, který je také geneticky velmi cenný“ říká ředitelka Ilona Pšenková.

V Zoo Ústí nad Labem zůstal pouze třiapadesátiletý samec Ferda, který je křížencem orangutana bornejského a sumaterského. Jeho transport by byl vzhledem k vysokému věku velmi rizikový. Jelikož orangutani bornejští patří mezi tradiční a návštěvníky velmi oblíbené druhy, dělá zoo vše pro jejich brzký návrat. V tuto chvíli pracujeme na studii projektu nového pavilonu „Asijský dům“, který by měl vzniknout přebudováním pavilonu slonů a adaptací přilehlých výběhů.

Foto: Vít Lukáš
Zoo Ústí nad Labem

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz