Kultura Školní okénko Sport Technika Tipy na výlet Turistika Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Základní škola Zprávy podle krajů

VAŠE REPORTÁŽ: Reportéři Bílinské dětské televize se pokochali nezapomenutelným výhledem na město z radniční věže

BÍLINA – Od začátku listopadu je oficiálně zahájena pro návštěvníky vyhlídka z radniční věže v Bílině. Po šesti letech vás tak čeká úchvatný pohled z 63 metrů vysoké radniční věže na centrum města, Krušné hory a znělcovou horu Bořeň (539 m.n.m). 

Od pondělí 1. listopadu 2021 byl návštěvníkům zpřístupněn ochoz vyhlídky radniční věže. Vstupné je dvacet korun. A tento nezapomenutelný výhled si tak nemohly nechat ujít ani děti z mediálního kroužku Bílinské dětské televize (BéDéTv) při Domu dětí a mládeže v Bílině…

Po domluvě s Ladou Hubáčkovou z bílinského Informačního centra se tak Gabča, Viky, Lenka, Oliver, Tomáš a Ondra v doprovodu svých vedoucích Lenkou a Honzou společně vydali na radniční věž v Bílině, aby pro vás tým BéDéTv natočil následující videoreportáž přímo z ptačí perspektivy…

VIDEOREPORTÁŽ…

INFORMACE O RADNIČNÍ VĚŽI V BÍLINĚ

Prohlídky radniční věže v Bílině  jsou možné na základě předchozí rezervace na telefonním čísle: 417 810 985 a 775 601 264 nebo na  e-mailu: info@icbilina.cz.

Pohled - zámek, obrázek se otevře v novém okně

Časy prohlídek listopad – březen: pondělí – pátek, 11:00 a 13:00 hodin. V případě zájmu mimo stanovenou dobu je možné termín domluvit telefonicky předem.

Časy prohlídek duben – září: pondělí – pátek, 11:00 a 15:00, sobota – 13:00 hodin. V případě zájmu mimo stanovenou dobu je možné termín domluvit telefonicky předem.

Pravidla prohlídek:

  • Maximálně 10 osob
  • Děti do věku 15 let mají vstup na ochoz věže povolen pouze v doprovodu osoby starší 18 let
  • Návštěvníci jsou povinni se seznámit s Provozním řádem před výstupem na věž
  • Platba ve výši 20 Kč se hradí v Informačním centru Pod Věží
  • Návštěvníci vstupují na věž z informačního centra v doprovodu průvodce a dbají jeho pokynů

Vnitřní ochoz

Vnitřní ochoz, obrázek se otevře v novém okně

Radniční věž se veřejnosti otevírá po 6 leté pauze, kdy musela projít náročnou rekonstrukcí vnějšího ochozu. Podél vnitřního ochozu jsou upevněné klipy, kde jsou informace o historii radniční věže, historické a novodobé fotografie. Část věže zdobí obrázky radnice, jak ji vidí děti z bílinských základních škol a výtvarného kroužku pod vedením bílinského malíře Pavla Antonína Říhy.

Pohled z věže – inspirace pro fotografy

Výstup na vyhlídku není příliš náročný, vnitřní část věže tvoří ochoz a 41 schodů. Odměnou je nádherný výhled nejen na dominantu města, Bílinský zámek, kostel sv. Petra a Pavla, ale také nově upravené náměstí, Břežánskou ulici, kopec Kostrlík, Chlumský kopec nebo nejhezčí znělec v Evropě, Bořeň. Ze vzdálenějších míst je vidět Želenický kopec a široký pás Krušných hor. Nepřehlédnutelná je také ledvická elektrárna, která se pyšní se svou 144 m vysokou vyhlídkou v ČR.

Informační centrum Bílina Pod Věží je přístupné veřejnosti od pondělí do pátku, vždy od 7:30 do 17:00 hodin (s výjimkou státních svátků). 

Parkování: Nejblíže je možné parkovat na Mírovém náměstí, kde je 0,5 hodiny zdarma nebo v modré zóně s parkovacími hodinami v Želivského ulici.

 

Autor: redakce BéDéTv
Zdroj:
 Informační centrum Bílina