Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: V závěru týdne nás, podle meteorologů čeká pořádná sněhová nadílka…

ČESKO – V dnešní předpovědi počasí se již objevilo upozornění na sněžení, které by mělo přijít v neděli. To by mělo zasáhnou zejména východní polovinu naší republiky.

Nedělní sněžení přinese tlaková níže, která se již v tuto chvíli formuje nad Atlantikem v oblasti Azor, během pátku přejde přes Pyrenejský poloostrov do Středomoří, kde si nabere nad teplejšími vody trochu energie a teplejšího vzduchu od jihu, a vyrazí přes Balkán a východní Evropu směrem nad Pobaltí. Po přední straně této níže se bude do východní Evropy dostávat velmi teplý vzduch. Naopak zadní strana níže (západní strana) si bude nasávat studený vzduch od severu. A právě na rozhraní teplého a vlhkého vzduchu s tím studeným bude vydatně sněžit.

Podle evropského modelu ECMWF by mohlo během neděle napadnout v oblasti Moravskoslezských Beskyd až 30 cm nového sněhu a kolem 20 cm by mohlo napadnout i v nižších polohách. Podobné množství by mohlo na severovýchodě pak napadnout i v pondělí.

Americký model GFS už je o něco štědřejší i pro ostatní části republiky. Dokonce i v Praze v neděli očekává kolem 15 cm nového sněhu. Kterému modelu fandíte nejvíce?

Každopádně určitě dál sledujte informace o předpovědi počasí. V neděli bude totiž také foukat vítr, to znamená, že se budou rychle tvořit sněhové jazyky a závěje. Komplikovaná pak může být pondělní ranní cesta do práce.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR
(MiK)
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “METEO: V závěru týdne nás, podle meteorologů čeká pořádná sněhová nadílka…

Comments are closed.