Auto-Moto Cestování Doprava Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký modernizace Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský politici Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Od března 2024 se mění ceny dálničních známek a zavádí se i jednodenní známka


ČESKO – „Od roku 2012 nikdo nesebral odvahu se racionálně podívat na potřebu změny ceny dálničních známek. Dopláceli jsme na to přitom všichni, protože nám ubývaly peníze pro investice do nových dálnic a oprav těch stávajících.Říká ministr dopravy Martin Kupka.

Už déle nemůžeme před touto situací zavírat oči. Proto jsme se po pečlivé úvaze rozhodli od 1. března 2024 zvýšit cenu ročních kuponů na 2300 korun, což odpovídá navýšení o inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil. Veškeré peníze z dálničních známek vrátíme do výstavby a údržby dálnic,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka.

Známky ale Ministerstvo dopravy ČR nebude pouze zdražovat
👉 Řidiče, kteří dálnici používají jen výjimečně, jistě potěší, že stejně jako další evropské státy, kde se známky vyžadují, umožníme platit za použití dálnice pouze na konkrétní den.
👉 Jednodenní poplatek vychází podle povinných stropovaných poměrů na 200 korun.
👉 Desetidenní poplatek klesne o čtyřicet korun na 270, ten měsíční se sníží o deset korun na 430.

Zároveň ministerstvo dopravy zavede předvídatelnost ceny dálničních známek. Má připravený mechanismus automatické valorizace, který může vést ke zvýšení nebo k snížení sazeb podle pevně stanovených 2 kritérií. Na jedné straně meziroční procentuálně vyjádřený vývoj spotřebitelských cen dle zjištění Českého statistického úřadu a na druhé straně meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná Ministerstvem dopravy.

Takto se poprvé upraví cena od 1. ledna 2025. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce, inflace bude nadále významně brzdit své tempo a nelze tak očekávat zásadnější meziroční zvyšování sazeb časových poplatků.

Jsem si vědom, že zvýšení ceny celoroční známky řidiče nepotěší. Ale nemůžeme dál prohlubovat dluh na naší infrastruktuře. Musíme stavět. A na to potřebujeme dostatečné množství finančních prostředků. V příštích letech řidiči poznají změnu s vyšším počtem otevřených nových dálničních kilometrů,“ dodává ministr dopravy Kupka.

Autor: redakce
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz