Kultura kulturní akce Petr Pavel politici Politika PR Praha Technika Z domova Zahraničí Zajímavosti Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Oficiální návštěva prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského v Česku…


ČESKO – Prezident Petr Pavel ve čtvrtek 6. července 2023 přivítal na Pražském hradě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinský prezident přijel do Prahy především, aby ocenil úsilí Čechů v podpoře, kterou jeho zemi poskytují od začátku ruské agrese. Prezident Pavel svůj protějšek ujistil, že tato podpora bude pokračovat. Zdůraznil také, že Ukrajina bojem za vlastní svobodu a suverenitu hájí i zájmy všech demokratických zemí včetně České republiky.

„Je pro mě velkou ctí, že má první oficiální zahraniční návštěva na Pražském hradě ve funkci prezidenta je právě z Ukrajiny. Chtěl bych ocenit nejen odvahu ukrajinského národa při obraně proti ruské agresi, ale i osobní odvahu prezidenta Zelenského. Shánět podporu mezi partnery a spojenci v situaci přímého ohrožení jeho života ze strany Ruska je obdivuhodné,“ řekl prezident Pavel. Dále dodal: „Je v zájmu ČR, aby Ukrajina, jakmile válka skončí, zahájila jednání o přistoupení do NATO a EU. Je to dobré pro naši bezpečnost, regionální stabilitu a ekonomickou prosperitu. Budeme také usilovat o to, aby jednání o vstupu do EU začala do konce tohoto roku.“

„Přijel jsem poděkovat České republice za pomoc našim lidem, kteří byli přijati vaším státem jako uprchlíci. Hlavním cílem Ukrajiny je nyní posílení spolupráce a vstup do NATO. Oceňuji, že se ČR neohlíží na Moskvu při přijímání svých nezávislých rozhodnutí. Rád bych také poděkoval za všechny ukrajinské vlajky, které jsem viděl cestou z letiště. Bylo to dojemné,“ uvedl prezident Zelenský.

Kromě soukromého setkání mezi čtyřma očima se obě hlavy státu účastnily také pracovního jednání se svými delegacemi. Program na Pražském Hradě uzavřela společná večeře, kterou prezident pořádal na počest oficiální návštěvy prezidenta Ukrajiny v České republice.

Program ukrajinské hlavy státu bude pokračovat v pátek ráno. V plánu je setkání s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Úvodní slovo prezidenta republiky Petra Pavla na tiskové konferenci při příležitosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zde.

Zdroj: Odbor komunikace KPR 
Foto: Zuzana Bönisch

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz