DÍTĚ V OHROŽENÍ HZS Krimi Městská policie Pátrání Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

KRIMI: Po čtyřech ztracených dětech, které se nevrátily domů, pátrali v noci chomutovští policisté! Vše dobře dopadlo…


CHOMUTOVSKO – Po čtyřech ztracených dětech, které se nevrátily domů, pátrali v noci chomutovští policisté. Hlídku oslovily o půlnoci jejich matky s prosbou o pomoc. Nakonec vše dobře dopadlo. Rodiče, mluvte se svými dětmi o bezpečném chování. 

O tom, že by rodiče své děti měli poučit, jak se mají bezpečně chovat, aby se jim nic nestalo, jistě není pochyb. A o letních prázdninách, kdy mnohé z dětí mají doma „volnější režim“, to platí dvojnásob.

Chomutovští policisté tuto skutečnost zdůrazňují v návaznosti na událost, která jim byla oznámena v noci z pondělí na úterý. Když policejní hlídka projížděla kolem půlnoci sídlištěm Březenecká, přihlásily se k ní dvě ženy s tím, že každá z nich pohřešuje své dvě děti. Jednalo se o čtyři dívky, všechny mladší než 15 let, přičemž jedna z nich byla dokonce „školkového“ věku. Podle žen dcery společně odešly v 19 hodin na dětské hřiště a měly se vrátit za půl hodiny. Když se nevrátily, matky se je vydaly hledat, obešly jejich kamarády, ale bez úspěchu. Pak tedy oslovily se žádostí o pomoc policejní hlídku.

Chomutovští policisté tedy okamžitě začali po dívkách pátrat. Do akce se zapojilo několik hlídek z celého chomutovského okresu, chomutovští pátrači a městští strážníci z Chomutova i Jirkova. Dále byli zalarmováni psovodi, příslušníci Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, připraven na vzlet byl i vrtulník. Kromě pátrání v ulicích Chomutova byly provedeny prověrky dalších míst včetně nemocnice a podobně. Policisté ve spolupráci s mosteckými kolegy prověřovali i další informace o možném pohybu dívek v Mostě, které se však nepotvrdily.

Díky kamerovému systému byl v průběhu pátrací akce zjištěn pohyb pohřešovaných na chomutovském sídlišti a následně byly tři z dívek nalezeny v místě bydliště, kam se mezitím samy vrátily. O půl hodiny později vypátrala policejní hlídka i poslední (nejstarší) dívku, která byla u svého kamaráda v Jirkově. Všechny pohřešované děti tak policisté nakonec v pořádku předali rodičům. Tento příběh má tedy šťastný konec. Otázkou však je, zda popsaným policejním „manévrům“ nebylo možné předejít.

Policisté proto apelují na rodiče, aby se svými dětmi promluvili a poučili je o bezpečném chování nejen o prázdninách. Zdůrazněte svým ratolestem, že musíte mít vždy přehled o tom, kde se zrovna nachází. V případě, že jdou bez vás ven, je nutné, aby byly na domluveném místě a vrátily se domů v dohodnutý čas. Když to z nějakého důvodu nelze dodržet, je třeba dát to svým rodičům hned vědět.

Pokud se vám přesto stane, že se dítě nevrátí domů nebo ho nemůžete najít, ověřte co nejrychleji (pokud možno i s využitím telefonu apod.) jeho možný pobyt u kamarádů a pohyb na obvyklých místech. Přitom však zajistěte, aby někdo zůstal doma pro případ, že se dítě samo vrátí. Jestliže ho v brzké době nenajdete, neváhejte, a co nejdříve se obraťte na policii.

Autor: por. Mgr. Miroslava Glogovská
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz