Auto-Moto Doprava HZS Jihočeský Krimi LZS Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS smrtelná nehoda Technika tragická nehoda Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Dvě vážné nehody na Třeboňsku zaměstnaly téměř ve stejný čas jihočeské záchranáře


TŘEBOŇSKO – Pouhá necelá půlhodina dělila od sebe dvě vážné nehody, které se včera odpoledne staly na silnici I. třídy č. 34 na Třeboňsku.

Z obou směrů silnice I/34 byly minutu před 13. hodinou vyslány profesionální jednotky ze stanice Třeboň a Jindřichův Hradec k dopravní nehodě, která se stala na novém obchvatu v katastru Stráže nad Nežárkou, části obce Dolní Lhota. Nehoda dvou osobních aut byla ohlášena prostřednictvím systému eCall jako nehoda s nutností vyproštění zraněných osob. Než hasiči k nehodě přijeli, dostali přes operační středisko informaci, že k nehodě vzlétnul také vrtulník LZS.

Průzkum na místě nehody potvrdil původní informaci, a to že se jedná o střet dvou osobních aut. Vyproštění však nebylo potřeba. Osádka jednoho z vozů nebyla zraněna vůbec, ve druhém byly zraněny dvě ženy. Žádná z nich nemusela být z havarovaného auta vyprošťována. Hasiči zajistili místo nehody včetně uzavření silnice pro přistání vrtulníku, zkontrolovali únik provozních kapalin a provedli protipožární opatření.

Krátce na to však všichni záchranáři obdrželi zprávu o další nehodě, která se stala u Třeboně. Zraněné ženy byly do nemocnice nakonec odvezeny sanitkami, vrtulník odletěl prázdný k další ohlášené nehodě. Stejně tak zásah u Dolní Lhoty ukončila třeboňská jednotka, aby přejela k dalšímu zásahu.
Jindřichohradecká jednotka zásah u Dolní Lhoty ukončila závěrečným průzkumem krátce před 14. hodinou, kdy si nehodu převzala k šetření Policie ČR.

Informaci o další nehodě hasiči obdrželi na tísňovou linku v 13:27 hodin. K nehodě došlo u Třeboně, části obce Břilice, sídelní jednotky Dvorce. Nehoda byla také nahlášena s nutností vyproštění zraněných osob. Zasahující profesionální jednotky ze stanic Třeboň a České Budějovice podaly po průzkumu zprávu, že účastníky nehody jsou nákladní auto, dodávka a auto osobní. Střet nepřežily dvě osoby, další čtyři utrpěly zranění. Policisté komunikaci plně uzavřeli. Hasiči zajistili místo nehody, provedli protipožární opatření a pomohli se zraněnými osobami do sanitek ZZS. Po ukončení šetření a dokumentování Policie ČR hasiči zahájili vyproštění mrtvých těl. Zásah hasiči ukončili před 16. hodinou s tím, že budou povoláni na závěrečný úklid vozovky.

Zdroj: HZS Jihočeského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz