Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Vyjádření Policie ČR k provozování informačního systému Digitálních podob osob


ČESKO – Policie České republiky zahájila zkušební provoz systému Digitálních podob osob (dále jen „DPO“) 22. srpna 2022. Hned na úvod je nutné zdůraznit, že využívání tohoto systému neslouží k identifikaci osob v reálném čase a tento software není nikde nasazen 24/7. Systém DPO je využíván ke zpětnému porovnávání ad hoc obličejů z konkrétních závažných případů a k identifikaci mrtvých osob neznámé totožnosti. S tímto systémem pracují jen speciálně vyškolené osoby na Policejním prezidiu ČR. 

Oprávnění Policie České republiky vychází z platného a účinného právního řádu České republiky a za uvedenou dobu zkušebního provozu jsou zdokumentovány desítky konkrétních závažných trestných činů, které se podařilo s využitím uvedeného nástroje objasnit (bez jeho využití by bylo odhalení pachatelů velmi obtížné nebo dokonce nemožné).

Není tedy pravdou, že Policie České republiky provozuje systém DPO jen na základě interního pokynu policejního prezidenta. Účel systému je jednoznačně vymezen a provozován na základě ustanovení § 66a zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky.

O využívání biometrie u Policie České republiky byl opakovaně a velmi podrobně informován Výbor pro lidská práva a moderní technologie při Úřadu vlády České republiky, ve kterém jsou zastoupeni i zástupci neziskových organizací a akademické obce, včetně společnosti Iuridicum Remedium. Na jednáních tohoto výboru byly možnosti Policie České republiky a její záměry v oblasti využití biometrie prezentovány osobně zástupci Policie České republiky. Současně byly na žádost oprávněného subjektu informace k systému na rozpoznávání tváří řádně poskytnuty¨.  Není tedy pravdou, že by policie tyto informace tajila a zpřístupňovala pod „nějakým“ nátlakem, naopak proaktivně o svých záměrech informovala tak, aby současně nedošlo k ohrožení plnění úkolů Policie České republiky.

Autor: kpt. Jakub Vinčálek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz