dobrovolní hasiči HZS Krimi Policie požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

SMUTNÉ VÝROČÍ: Před rokem zuřil nejrozsáhlejší požár v Česku, a to požár v Národním parku České Švýcarsko poblíž Hřenska…


ČESKÉ ŠVÝCARSKO – Před rokem zuřil nejrozsáhlejší požár v Česku. Požár v Národním parku České Švýcarsko poblíž Hřenska vypukl v sobotu 23. července 2022. Mohutný lesní požár postupně zasáhl více než 1600 ha plochy parku.

V rámci největšího nasazení s plameny bojovalo osm vrtulníků, pět letadel a dohromady asi 700 hasičů. V pondělí 25. července se požár rozšířil na německou stranu do oblasti Saského Švýcarska, kde zasáhl plochu 250 hektarů.

Šlo tak o nejrozsáhlejší lesní požár v novodobé historii Česka a Saska. Požár byl na českém území uhašen v pátek 12. srpna 2022 a na německé straně o týden později, tedy v pátek 19. srpna 2022. Na hašení požáru se ve čtvrtek na jeden den podílela dvě italská letadla typu Canadair CL-415 s velkokapacitními nádržemi na 6 tisíc litrů; voda se nabírala z jezera Milada u Ústí nad Labem.

Podle policejních vyšetřovatelů oheň založil 36letý muž! Údajně šlo o bývalého dobrovolného strážce národního parku.

Autor: redakce
Foto: HZS ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz