Auto-Moto Krimi Policie Složky IZS stroj Technika Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů Zvířata

Policejní psovod na Vysočině nechal v horku psa v autě! Ten uhynul! Případem se zabývá GIBS a navrhla psovoda obžalovat


VYSOČINA – Policejní orgán GIBS klade kynologovi za vinu, že v létě loňského roku měl ponechat přibližně 1,5 hodiny bez dozoru ve svém vozidle služebního psa, který s největší pravděpodobností vlivem stresu a vysokých venkovních teplot zemřel.

Policista v době mimo výkon služební činnosti měl bez závažného a neodkladného důvodu ponechat svého služebního psa v plastovém přepravním boxu v zavazadlovém prostoru, a to i přes vysoké venkovní teploty, které ten den dosahovaly 28 stupňů Celsia. Kvůli špatným podmínkám v zavazadlovém prostoru se pes dostal z přepravního boxu až na přední sedadla, čímž vynaložil značné fyzické úsilí. Na základě výsledku znaleckého posudku postupně došlo k dehydrataci, přehřátí a udušení, a to v důsledku dlouhé doby ve stísněném a téměř nevětraném prostoru, nedostatku vody, stresu a vynaložené fyzické zátěži.

Policejní orgán GIBS navrhl v srpnu policistu obžalovat z přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, za což mu v případě prokázání viny hrozí až půlroční trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Autor: kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí

Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz