Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři resuscitovali dvě devatenáctileté dívky po tonutí na koupališti v Ostravě


OSTRAVA – PORUBA – Posádky záchranářů Moravskoslezského kraje zasahovaly v pondělí vpodvečer v areálu koupaliště v Ostravě-Porubě. Před půl šestou bylo krajskému operačnímu středisku oznámeno tonutí dvou osob. Na místo události vyslali operátoři celkem čtyři týmy, z toho dva lékařské, a to ze základen v Porubě a Zábřehu.

V okamžiku příjezdu posádek byly obě devatenáctileté dívky, které tonuly, již vytaženy na břeh, nejevily však známky života. Přesný údaj, jak dlouhou dobu byly obě postižené pod vodní hladinou, nemají záchranáři k dispozici. Probíhala u nich základní první pomoc a týmy ZZS ihned zahájily rozšířenou resuscitaci za použití přístrojové techniky a léků. Jedné z pacientek musel být podán defibrilační výboj. Během deseti minut se u jedné a poté u druhé podařilo obnovit spontánní krevní oběh.

Se zajištěnými dýchacími cestami a na umělé plicní ventilaci je pak záchranáři obě přepravili a předali do další péče na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Ostrava. Stav obou dívek byl v té době kritický.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz