Krimi Městská policie Olomoucký Pátrání Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

KRIMI: Muž z Prostějovska zlomyslně blokoval tísňovou linku! Nakonec skončil na služebně a hrozí mu tučná pokuta


PROSTĚJOVSKO – Muž z Prostějovska bezdůvodně blokoval linku tísňového volání a zaměstnával policisty, kteří mohli v dané době poskytnout pomoc tam, kde by jí mohlo být více zapotřebí.

V neděli v nočních hodinách opakovaně a bezdůvodně volal na linku 158 starší muž z malé obce na Prostějovsku, vykládal nesmysly a dožadoval se příjezdu hlídky do uvedené obce. Na dotaz operačního, co se děje a co potřebuje, odpovídal, že nic a že si chce jen popovídat. Bylo mu vysvětleno, že hlídka bezdůvodně na místo nepojede. Vzápětí ale volal znovu, že chce, aby hlídka přijela na majáky, že chce s nimi mluvit. To se během hodiny několikrát opakovalo. Policista ho na lince tísňového volání vícekrát upozornil na zneužití linky s tím, že se jedná o protiprávní jednání s možnou následnou sankcí. Na to policistovi sdělil, že platí hotově. Vzhledem k tomu, že se jednalo o muže, který pod vlivem alkoholového opojení již v minulosti tísňovou linku zneužíval, musela dojet hlídka na místo. Při rozhovoru uvedl, že nic nepotřebuje a chce si jen povykládat. Pokud ale odjedou, bude opět volat na linku 158. Nezbylo než využít oprávnění, podezřelého zajistit a převézt na služebnu. Po provedených úkonech, při kterých se zjistilo, že je opět pod vlivem alkoholu, byl propuštěn ze zajištění. Nepoučitelný muž je podezřelý z přestupku proti zákonu o elektronických komunikacích.

Chtěli bychom upozornit, že zneužívání linky tísňového volání je protizákonné a volající tím zdržuje a zaměstnává policisty, kteří by mohli v dané době pomoci jiné osobě, která se nachází v tíživé situaci. Osoby zneužívající tísňovou linku se dopouští přestupku proti zákonu o elektronických komunikacích, za který lze ve správním řízení uložit pokutu až do výše 200 000 Kč.

Autor: por. Mgr. Miluše Zajícová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz