dezinformace Krimi Městská policie Olomoucký Pátrání Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

KRIMI: Šíření nepravdivých informací se nevyplácí! Mladý muž zveřejnil na sociální síti příspěvek s nepravdivými informacemi, teď mu hrozí za šíření poplašené zprávy až dva roky za mřížemi


ŠUMPERSKO – Další ze série dezinformací, které mají za cíl vyvolat ve společnosti strach a napětí. I v tomto případě policisté autora vypátrali a šumperští kriminalisté mu sdělili podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy.

Mladý muž zveřejnil na sociální síti příspěvek s nepravdivými informacemi, teď mu hrozí za šíření poplašené zprávy až dva roky za mřížemi. 

V pátek 25. srpna ráno zveřejnil 34letý Zábřežan prostřednictvím sociální sítě v uživatelské skupině cílené zejména pro občany Zábřehu příspěvek, ve kterém upozorňoval na možný pokus znásilnění mladé ženy Ukrajincem, který se měl odehrát předchozího dne večer na periferii města.

Jak policisté zjistili, k incidentu mezi mladou ženou a jí neznámým mužem mělo opravdu dojít, ovšem za odlišných okolností, než které měl pisatel ve svém příspěvku na sociální síti popsat. Z výslechu ženy vyplývá, že během procházky ji slovně napadl neznámý muž hovořící cizím jazykem. Měl ji vulgárně urážet a následně se proti ní rozejít, čehož se lekla a raději utekla. Se svým nemilým zážitkem se krátce nato svěřila právě mladému Zábřežanovi, který nedaleko místa procházel. Ten měl příběh zpestřit o nepravdivé a neověřené informace, a takto jej ke své smůle zveřejnit na sociální síti.

Z důvodu šíření informace, která se nezakládala na pravdě a mohla tak v části obyvatelstva způsobit nebezpečí vážného znepokojení, mu policisté obvodního oddělení Zábřeh dnes dopoledne sdělili podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí mimo jiné až dva roky za mřížemi.

Samotným incidentem, během kterého měla být žena verbálně napadena, se policisté zabývají a totožnost muže, který ji měl atakovat, znají. Jedná se o cizince, ovšem ne ukrajinské národnosti.

Autor: por. Bc. Petra Vaňharová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz