Dobrovolnictví Finance Moravskoslezský Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje získala významné evropské ocenění


MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Ve španělské Barceloně skončil v uplynulých dnech Evropský kongres urgentní medicíny EUSEM 2023. V jeho rámci proběhlo i slavnostní vyhlášení nejlepších zdravotnických organizací, podílejících se na managementu péče o osoby, které postihla akutní cévní mozková příhoda (CMP). Ocenění předávala mezinárodní iniciativa ANGELS.

Angels EMS AWARDS celosvětově sleduje řadu parametrů, ovlivňujících celkový benefit pro pacienty s CMP. Hodnotí se nejen časový aspekt, ale mnoho dalších ukazatelů, včetně spolupráce s lůžkovými poskytovateli, provozujícími tzv. „iktová centra“, čas strávený s pacientem na místě, správné směřování, sledování známé medikace pacienta, či avízo do nemocnice s vypsáním iktové karty.

Skórovací systém ocenění má tři stupně, které lze kvalitou péče získat: zlatý, platinový a diamantový. Nominováno na ocenění přitom bylo 102 záchranných služeb, přičemž nejvyšší, diamantové, získaly jen necelé tři desítky z nich.

Byla mezi nimi, spolu s dalšími pěti českými, i ZZS MSK. Získala přitom ceny rovnou dvě, protože splnila nejpřísnější standard ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích roku 2023. Cenu pro Zdravotnickou záchrannou službu MSK převzali její ředitel, MUDr. Roman Gřegoř, MBA, spolu s vedoucím vzdělávacího a výcvikového střediska, PhDr. Petrem Jaššo, MBA.

Nejvyšší ocenění jsme navíc získali již celkem čtyři, protože ZZS MSK se účastní vyhlašování od prvního ročníku.

Záchranáři ošetří každoročně v rámci Moravskoslezského kraje okolo tří tisíc pacientů, které postihne cévní mozková příhoda.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz