dobrovolní hasiči Dobrovolnictví Horská služba ČR HZS Královehradecký Krimi Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Desítka horských záchranářů s policisty v prostoru Růžové hory v Peci pod Sněžkou pátrala po neznámé osobě…


PEC POD SNĚŽKOU – Současná záchranná činnost je téměř vždy cílená a pracuje s lokalizovanou výzvou. To, co dělá po léta Horskou službu jedinečnou, je pátrání v rozsáhlém terénu v situaci, kdy není známa přesná poloha pohřešované osoby. Celá desetiletí, kdy Horská služba zasahovala v horách bez znalosti pozice postiženého, poskytla této organizaci dostatečný prostor pro vypracování postupů a metodiky pro efektivitu tohoto typu pátrání.

„Všechny tyto postupy Horská služba pravidelně trénuje a ještě zdokonaluje, protože několikrát za rok přijde výzva, kde poloha postižené osoby není lokalizována,“ vysvětlil náčelník oblasti HS Krkonoše P.Cingr.

Podobnou situaci řešili v sobotu večer záchranáři z Pece pod Sněžkou. Kolem půl osmé jim skupinka turistů sdělila, že v prostoru Růžové hory, na svazích směrem na Pec zaslechli volání o pomoc. Desítka horských záchranářů si ve spolupráci s místním oddělením Policie rozdělila celý prostor na sektory pustili se do propátrávání terénu. V průběhu tříhodinového pátrání prověřili všechny možnosti, kde by se mohla osoba volající o pomoc vyskytovat. Kolem 11 hodiny večerní bylo pátrání ukončeno na základě rozhodnutí Policie ČR.

S takovýmito výzvami jsme se již v minulosti mnohokrát setkali. Někdy byly plané, tak jako v dnešním případě, ale jindy jsme nalezli osobu, která opravdu potřebovala naši pomoc. UZ toho důvodu nebereme takováto oznámení na lehkou váhu a okamžitě na ně reagujeme,“ dodal po akci jeden ze zasahujících záchranářů z Pece pod Sněžkou.

Autor: Marek Fryš

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz