Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura kulturní akce Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský politici Politika Praha společenská akce Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Dnes je státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu…


ČESKO – Dnes je státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu. Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy bylo vyhlášeno samostatné Československo.

Prvním prezidentem byl tehdy jmenován Tomáš Garrigue Masaryk a prvním premiérem Karel Kramář.

Před 105 lety vzniklo Československo. A už mělo vlastní armádu. Mohlo se opřít o československé legionáře. Zborov, Bachmač, Doss Alto: všude tam za Velké války bojovali. Jejich důležitou úlohu ocenil i Masaryk. Děkujeme, jste naši hrdinové!

28. října 1918 bylo v ulicích Prahy živo. Srocování vzrušených davů hrozilo násilnostmi, ale přivolaní muzikanti udělali z převratu jednu velkou oslavu. Národní výbor večer slavnostně přijal zákon o převzetí moci. Začíná slovy: „Samostatný stát československý vstoupil v život.“

„Samostatný stát československý vstoupil v život“, zněla slova zákona přijatého pražským Národním výborem právě před sto pěti lety. Od tohoto dne se počítá kontinuita naší novodobé státní identity.

U příležitosti Státního svátku se v pátek 28. října 2023 tradičně uskuteční Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně. Reprezentační sály, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory budou přístupné od 9.00 do 18.00 hodin.

Na státní svátek Den vzniku samostatného Československa 28. října se uskuteční den otevřených dveří ve Strakově akademii. Kvůli velkému zájmu bude mimořádně prodloužena otevírací doba a to od 9.00 a poslední prohlídka začne v 18.00 hodin.

Autor: redakce
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz