dobrovolní hasiči HZS Královehradecký Krimi Policie Pomáháme požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Při rozsáhlém požáru haly zemědělského objektu v obci Prasek u Nového Bydžova hasiči vyhlásili 3.stupeň poplachu


PRASEK – Náročný zásah u požáru zemědělského objektu, při kterém byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu, potrvá ještě dlouhé hodiny...

V úterý po 13. hodině byl vyhlášen poplach jednotkám z 3. stupně požárního poplachu, v obci Prasek u Nového Bydžova došlo k požáru haly v zemědělském areálu.

Uvnitř haly bylo uskladněné větší množství slámy (as 3500 balíků), se zemědělskou technikou stihli zaměstnanci vyjet ještě před příjezdem hasičů. V další části, která nebyla požárem přímo zasažena, bylo ustájeno asi 80 býků.

Jednotky nasadily několik vodních proudů, včetně jednoho z výškové techniky. Před 16. hodinou byla ohlášena lokalizace požáru, postupně se pomocí manipulátorů vyváží sláma, která se dohašuje mimo zasažený objekt a ve spolupráci s místními pracovníky se vyváděl ven ustájený dobytek. Býky nechal majitel převézt do náhradního ustájení, všechna zvířata měla vyváznout v pořádku. Zásah probíhal i pod dohledem veterinářů a zástupců veterinární správy. Dva býci měli dokonce před požárem hned na začátku utéct, pohybovali se v okolí obce, byli ale později odchyceni.

FOTOGALERIE…

Aby měli hasiči dostatek hasební vody, byla zřízena v průběhu odpoledne 3 čerpací stanoviště – v Humburkách, Králíkách a na stanici HZS v Novém Bydžově, odtud se zavážela voda cisternami kyvadlově. Okolní objekty nebyly požárem zasaženy. Předpokládáme, že zásah potrvá ještě dlouhé hodiny, jednotky budou nasazeny zřejmě celou noc. Stále se vyváží a dohašuje sláma, z výškové techniky se pak nejen hasí, ale prořezávají se také otvory do střechy, aby se prostor odvětrával a ochlazoval.

Příčinou požáru se zabývají vyšetřovatelé HZS, škoda byla předběžně stanovena na 5 milionů korun. Uchráněné hodnoty, především pak vyvedený dobytek, jsou v obdobné výši. Při události evidujeme dvě zranění lehčího charakteru (dobrovolný hasič a civilní osoba).

Na události se zatím podílejí nebo podílely jednotky: HZS Nový Bydžov, Hradec Králové – Pražská, Hradec Králové, Hořice a JSDH Nechanice, Prasek, Králíky, Skřivany, Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Kosice, Lužec nad Cidlinou, Smidary, Lodín, Sloupno, Měník. Během večera proběhne střídání jednotek a další tak budou přibývat.

Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Foto: Hasičský záchranný sbor ČR, Jan Kostík

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz