Krimi Městská policie Nezaradené Pátrání Policie Pomáháme Praha Složky IZS sociální sítě Technika YouTube Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Spadla klec! Policisté v Polsku zadrželi hledaného dezinformátora Tomáše Čermáka


ČESKO / POLSKO – Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény Tomáše Čermáka, který se vyhýbá nástupu do vězení, zadrželi včera polští policisté na základě poznatků českých policistů.

V nejbližší době bude následovat jeho předání do ČR.

ZPRÁVA POLSKÉ POLICIE: Muž hledaný pro teroristickou činnost zadržen díky činnosti Pátracího oddělení Kriminálního úřadu NPP a evropské sítě policejní spolupráce ENFAST.

Oddělení pátrání a zjišťování totožnosti osob KR PČR bylo informováno, že hledaný občan ČR – Tomáš Č. se může zdržovat na území Polské republiky. Muž byl odsouzen českou justicí k 5,5 roku vězení za trestný čin podpory a propagace terorismu. Tomáš Č. se začal před orgány činnými v trestním řízení skrývat, a proto na něj byl vydán evropský zatýkací rozkaz.

Do případu byli zapojeni příslušníci odboru centrálního cíleného pátrání odboru pátrání a zjišťování totožnosti osob PČR, kteří zahájili okamžité pátrací akce. Po provedení řady prověrek urychleně zjistili, že hledaný muž se pravděpodobně zdržuje v Lublinském vojvodství.

Další oficiální aktivity vedly k zúžení oblasti možného pobytu Tomáše Č., který se skrýval v hlavním městě vojvodství. Hledaný byl dynamicky zadržen ve večerních hodinách 14. listopadu letošního roku na jedné z ulic poblíž Staroměstského náměstí v Lublinu. Na realizaci se podíleli policisté Kriminálního úřadu PČR za podpory místních příslušníků oddělení pátrání a identifikace osob PČR v Lublinu.

Společná operační činnost PČR a Policie ČR, včetně efektivní výměny informací, vhodná koordinace aktivit evropské sítě policejní spolupráce ENFAST a Úřadu pro mezinárodní policejní spolupráci PČR, umožnila určit přesné místo hledaného a jeho zadržení. Muž byl zcela překvapen a přesvědčen, že se mu podaří úspěšně skrývat před strážci zákona mimo Českou republiku. Po zatčení byl hledaný muž umístěn do vazby v Lublinu a podroben extradičnímu řízení.

Policie ČR: Rychlý zásah polských policistů ukončil jeho útěk… 

Muž, který byl v červenci pravomocně odsouzen za podporu a propagaci terorismu na 5,5 roku odnětí svobody, se několik měsíců vyhýbal nástupu trestu a skrýval se na různých místech. Ve svých vystoupeních na sociálních sítích se vysmíval spravedlnosti a amatérsky se snažil budit dojem, že se pohybuje mimo území ČR. Samozřejmě i tímto směrem se ubíralo pátrání a plzeňský soud na muže vydal Evropský zatýkací rozkaz (EZR).

Do pátrání po uprchlém se postupně zapojilo několik policejních útvarů a velmi důležitou roli sehrálo i nasazení kriminalistů z odboru pátrání ÚSKPV, kteří jsou součástí  ENFAST – Evropské sítě jednotek cíleného pátrání. Právě polští kolegové z této jednotky jsou za včerejším zadržením uprchlíka. Svou roli měla i rychlá informační výměna, za kterou stojí ŘMPS a NCTEK.

Ač je muž v rukou polských policistů, tak formálně zůstává stále v pátrání a bude tomu tak až do jeho předání zpět do Česka, které díky realizaci EZR bude možné provést velmi rychle, maximálně v řádu týdnů.

Autor: kpt. David Schön

Zdroj: Policie ČR
a Policia.PL

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz