Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Policie Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

VÝSTRAHA: Řidiči pozor! Meteorologové vydali hned dvě výstrahy, a to na náledí a sněhové jazyky, které zasáhnou v noci na zítra!


ČESKO – Řidiči pozor! Meteorologové vydali hned dvě výstrahy, a to na náledí a sněhové jazyky, které zasáhnou v noci na zítra! Při poklesu teplot pod bod mrazu se budou v noci na sobotu 25. 11. na mokrých silnicích lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky.

Lokální náledí a zmrazky se mohou v nočních a ranních hodinách tvořit i v dalších dnech. V nejvyšších partiích Českomoravské vrchoviny v polohách nad 600 m se mohou v noci na sobotu 25. 11. a během soboty při čerstvém větru a sněžení tvořit na silnicích sněhové jazyky.

Od severozápadu postupuje nad naše území řada přeháněk. Ty jsou lokálně i docela intenzivní, ve srážkách se vzduch rychle prochladí a déšť přechází do sněžení i v nejnižších polohách.

Například v Karlovarském kraji už sněží i kolem 300 m n.m. – sněžit začíná aktuálně (14:50) například i v Plzni. S ohledem na instabilní zvrstvení se také vyskytují lokální bleskové výboje, ale není jich mnoho. Intenzivní sněžení očekáváme zejména v noci na zítřek, kdy i v nižších polohách může lokálně nasněžit několik cm nového sněhu. Většina republiky se tak zítra probudí do bílého rána – zejména Čechy.

V noci také pozor na náledí a lokálně i sněhové jazyky. Sněžení na Vysočině v aktuálních srážkách postupujících ze středních Čech může krátkodobě komplikovat situaci v dopravě. Zejména očekáváme snížení dohlednosti při větší intenzitě. Množství sněhu vzhledem k teplotám často slabě nad nulou, a to i u povrchu, by většinou mělo být kolem 1 cm, ve vyšších polohách i 2 cm (hodinové úhrny srážek doposud kolem 2 mm). Problematická může být uježděná vrstva nového sněhu na méně frekventovaných komunikacích. Jeďte opatrně!!!

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz