Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský kolejiště Královehradecký Krimi Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví železniční trať Zlínský Zprávy podle krajů

POČASÍ: Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba odvolal kalamitní stav! Nová výstraha ale platí na silný mráz a tvorbu sněhových jazyků a závějí


JIHOČESKÝ KRAJ – Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba odvolal kalamitní stav v Jihočeském kraji, který vyhlásil v sobotu kvůli sněhové kalamitě na jihu Čech. Další várka trvalejšího a přechodně vydatnějšího sněžení po včerejšku totiž z jihu Čech směřovala do jižní Moravy a postupovala do Slezska.

Meteorologové ale vydali novou výstrahu na silný mráz a tvorbu sněhových jazyků a závějí. Během noci na pondělí (4. 12.) se místy vyjasní a při slabším větru nad sněhovou pokrývkou budou teploty vzduchu klesat i pod -12 °C. Místa se silným mrazem budou po republice rozložena velmi nerovnoměrně, o něco větší pravděpodobnost silných mrazů je v jihozápadní polovině České republiky, naopak na severu a severovýchodě území bude míst s nejnižší teplotou pod -12 °C o něco méně.

V pondělí (4. 12.) odpoledne začne ve východní polovině území foukat mírný jihovýchodní vítr. Vzhledem k tomu, že v této oblasti leží prachový sníh, tak očekáváme tvorbu sněhových jazyků a zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny i závějí. Vítr bude slábnout a tvorba sněhových jazyků a závějí ustávat během úterního (5. 12.) dopoledne.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz