LZS Moravskoslezský Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Žena na procházce s ročním synem na Frýdecko-Místecku zkolabovala! Když se probrala nalezla dítě promoklé ve vodě a silně podchlazené…


FRÝDECKO-MÍSTECKO – Zdravotnická záchranná služba byla volána do jedné z obci na Frýdecko-Místecku. Přednemocniční neodkladnou péči bylo přitom nutno poskytnout hned dvěma osobám – ženě a dítěti. Krajské operační středisko přijalo tísňové volání ve tři čtvrtě na tři odpoledne, na pomoc byla vyslána lékařská a zdravotnická posádka, stejně jako vrtulník letecké záchranné služby.

Třicetiletá žena byla na procházce se svým ročním synem, když u ní došlo k náhlé zdravotní indispozici se ztrátou vědomí. Poté, co se probrala k vědomí, nalezla dítě promoklé ve vodě a silně podchlazené. Naštěstí žena dokázala přivolat pomoc.

Chlapcův stav byl život ohrožující, jeho dýchání nedostatečné. Záchranáři ihned započali s odbornou péčí, včetně zajištění vstupu do kostní dřeně pro podání léků, poskytli kyslík a zajistili tepelný komfort dítěte. Poté jej tým LZS transportoval do ostravské Fakultní nemocnice.

Ženu po prvotním vyšetření a podání potřebných léků záchranáři přepravili do třinecké nemocnice a předali na centrálním příjmu nemocných.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz