dobrovolní hasiči drážní hasiči HZS Krimi Policie požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

OBRAZEM: K požáru autoopravny u Jílového u Prahy byli přizváni i policejní odstřelovači na likvidaci tlakové lahve


JÍLOVÉ U PRAHY – Dnes krátce po půl deváté přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru střechy autodílny u obce Luka pod Medníkem, která patří pod Jílové u Prahy v okrese Praze-západ. 

Operační důstojník k požáru vyslal jednotky požární ochrany z prvního poplachového stupně. Na místo tak zamířili profesionální hasiči ze stanic Jílové a Říčany a dobrovolní hasiči obcí Jílové u Prahy, Kamenný Újezdec a Těptín.

Průzkumem na místě bylo zjištěno, že jde o požár objektu o rozměrech deset na osm metrů v areálu autoservisu. Hasební zásah probíhal v dýchací technice několika vodními proudy ze země i z automobilové plošiny. K zefektivnění zásahu nasadily jednotky také pěnu. Protože hasební voda byla na místo dovážena kyvadlově z čerpacího stanoviště v Jílovém, nechal velitel zásahu povolat ještě dobrovolnou jednotku obce Zvole s velkokapacitní cisternou. Krátce před desátou hodinou se podařilo dostat požár pod kontrolu a mohla být vyhlášena jeho lokalizace. Z objektu pak hasiči vynesli svářecí soupravy.

FOTOGALERIE…

U jedné tlakové lahve s acetylenem stále stoupala její teplota, proto ji hasiči chladili ve vodní lázni. Od Policie České republiky si nakonec vyžádali pomoc pyrotechnika a odstřelovače na prostřelení lahve, což je v těchto případech běžnou praxí. V rámci mezikrajské spolupráce byly zároveň vyžádány z hasičské stanice Praha Petřiny prostředky balistické ochrany.

Před vlastním odstřelem byl vytyčen bezpečnostní perimetr dvě stě metrů. Z toho důvodu proběhla evakuace osmi osob z přilehlé ubytovny a také přeskupení techniky. Odstřelovači původně chtěli lahev zneškodnit z výškové techniky, ale ta se mírně pohupovala. Nakonec zaujali pozici na střeše sousední budovy, odkud tlakovou lahev prostřelili, čímž došlo k jejímu odtlakování. Žádné nebezpečí výbuchu už nehrozilo, tak byl zrušen bezpečnostní perimetr a evakuovaní se mohli vrátit zpět do svého zázemí. Závěrečný průzkum s kontrolou termokamerou neodhalil žádná skrytá ohniska, a tak byla pár minut po druhé hodině odpolední vyhlášena likvidace požáru.

Celý zásah se obešel bez zranění. Škoda způsobená požárem byla vyšetřovatelem stanovena na čtyři sta padesát tisíc korun. Uchráněné hodnoty na majetku vyčíslil na jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Po dobu zásahu byla hasičská stanice Jílové zálohována dobrovolnou jednotkou Dolní Jirčany, která byla v pohotovosti pro případný výjezd na své zbrojnici.

Autor: kpt. Ing. Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz