Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava elektřina havárie HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Policie Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký VAROVÁNÍ výpadek elektřiny Vysočina Z domova Zajímavosti zimní údržba Zlínský Zprávy podle krajů

Husté sněžení, vytrvalý déšť ale i silný vítr komplikují dopravu a tisíce lidí jsou bez elektrické energie, kvůli popadaným stromům na dráty napětí


ČESKO – Husté sněžení, vytrvalý déšť ale i silný vítr komplikují dopravu a tisíce lidí jsou bez elektrické energie, kvůli popadaným stromům na dráty napětí! Plné ruce práce s odklízením popadaných stromů mají hasiči napříč Českem. Meteorologové vydali výstrahu na silný a velmi silný vítr, ta platí do pondělí 25. prosince.

Dnes proto meteorologové očekávají v jihozápadní části území nárazy čerstvého západního až severozápadního větru kolem 20 m/s (70 km/h), přechodně se místy mohou objevit nárazy až 25 m/s (90 km/h). Větrné počasí bude pokračovat i na Štědrý den, kdy se v Čechách s výjimkou severu a severovýchodu, na Českomoravské vrchovině a na Znojemsku vyskytnou nárazy západního větru kolem 20 m/s (70 km/h).

Intenzivnější sněžení se objeví během dnešního dne a noci na Štědrý den v širší severovýchodní polovině území a v Krušných horách. V nížinách a středních polohách může napadnout až 15 cm, na Českomoravské vrchovině až 25 cm mokrého a těžkého sněhu za 24 hod. Ležící sníh ale bude průběžně odtávat. Těžký a mokrý sníh bude lámat stromy a může způsobit komplikace v dopravě a energetice. V Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších nad 600 m n. m. může místy napadnout kolem 40 cm nového sněhu za 24 hod. V Krušných horách bude v noci na neděli postupně sněžení přecházet většinou do deště. Kombinace silného větru a sněžení může ojediněle vést od vyšších poloh k tvorbě sněhových jazyků.

V kombinaci odtávání sněhové pokrývky, srážek a předchozího nasycení půdy budou toky reagovat vzestupy s dosažením 1. a 2. SPA, ojediněle i 3. SPA, a to na většině území.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz