dobrovolní hasiči Doprava HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Pomáháme požár Požár bytu Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Letošní Štědrý den zaměstnal hasiče napříč Českem nejvíc v historii…


ČESKO – Na Štědrý den a večer 24. prosince pomáhali hasiči napříč Českem celkem u 1989 událostí. Na Štědrý den je to nejvíc zásahů v historii. 

Vysoký počet událostí souvisí s nepřízní počasí a zvyšujícími se hladinami řek. Dva požáry bytů kvůli nedbalosti při používání prskavek na vánočním stromku zaměstnaly hasiče na Štědrý den v Praze.    

Oproti jiným Štědrým dnům jsme letos výrazně více poskytovali tzv. technickou pomoc (1821), kdy jsme například odstraňovali popadané stromy přes silnici či železnici, kvůli zvyšujícím se hladinám řek jsme pomáhali se stavěním hrází či odčerpávali vody ze sklepů domů. Na Štědrý den byl průměrný počet požárů (49) i průměrný počet výjezdů k dopravním nehodám (50). 

24.12. 2018 2019 2020 2021 2022 2023 
počet událostí 315 256 288 329 370 1989 

Pokud bychom se podívali na zásahy v jednotlivých krajích, pak na Štědrý den u nejvíce událostí pomáhali kolegové na Vysočině (296), ale také v Pardubickém (236) nebo Středočeském kraji (222). 

Jednotka pražských hasičů z centrální stanice zasahovala na Štědrý den v 17. hodin v ulici Plavecká v Praze 2 u požáru vánočního stromku v bytě obytného domu. Požár se rozšířil na část vybavení jednoho pokoje, zplodiny hoření poškodily prakticky celý byt. Před příjezdem jednotek se z bytu evakuovala jedna dospělá osoba a tři děti. Hasiči zasahovali v dýchací technice a použili jeden vodní proud. Odvětrali také byt a domovní komunikaci. Tři osoby preventivně prohlédla ZZS. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při používání prskavky na vánočním stromku, požár způsobil škodu několik stovek tisíc korun. 

Tři jednotky pražských hasičů zasahovaly na Štědrý den před 20. hodinou u požáru vánočního stromku v bytě na Lyčkově náměstí v Praze 8. Hasiči požár rychle dohasili a z bytu zachránili čtyři dospělé osoby a dvě děti. Ty předali do péče Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Požár způsobil větší škody, příčinou byla nedbalost při používání prskavky na vánočním stromku. 

V Hodoníně v ulici Očovská deset jednotek zasahovalo u požáru sklepní kóje výškové budovy. Hasiči v důsledku požáru z budovy evakuovali celkem 49 osob. Jednomu novorozenci byla poskytnuta lékařská péče přivolanou zdravotnickou službou. Škoda a příčina požáru jsou předmětem šetření. 

V Děčíně Dolním Žlebu došlo na Labi krátce po půl jedné odpoledne k utržení přívozu. Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Děčín člunem přepravila převozníka na utržený přívoz a podařilo se jim utržený přívoz dostat ke břehu. 

Na řadě míst republiky jsme na Štědrý den pomáhali také u zvyšujících se hladin řek. Bylo to například na Českolipsku, kde byl vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity na vodních tocích Brnišský potok a Panenský potok. Jedna jednotka provedla rozmístění pytlů s pískem. Následně došlo k poklesu na I. stupeň povodňové aktivity na Brnišském potoce, naopak na Panenském potoce byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity. Dále byl III. Stupeň povodňové aktivity vyhlášen na Trutnovsku na řece Čistá. Jedna jednotka PO byla nasazena v místě na monitoring situace. A také byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity na Labi v obci Hořenice na Náchodsku. Jedna jednotka provedla rozmístění pytlů s pískem. 

Autor: kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz