Krimi Městská policie Pátrání Policie Pomáháme Praha Složky IZS stroj Technika Z domova Zahraničí Zajímavosti Zprávy podle krajů

VIDEO KRIMI: Po týdnu od zatčení už je sexuální predátor v německé věznici


ČESKO / NĚMECKO – Souhra všímavého rodiče a různých útvarů policie ochránila děti a vedla k uvěznění cizince. 

Předáním muže odsouzeného v Německu za mravnostní a majetkové delikty skončila příkladná spolupráce různých policejních složek, včetně intenzivní mezinárodní policejní spolupráce s kolegy v Německu.

Na začátku případu muže, který se před vězením skrýval v Česku, byla všímavost otce nezletilých chlapců, který zjistil v elektronické komunikaci svých dětí podezřelé zprávy od neznámého muže. Ihned se obrátil na policisty z místního oddělení v Praze a věc oznámil. Policistům se rychle podařilo ztotožnit muže, který oslovoval děti. Přes společné pracoviště českých a německých policistů v Petrovicích zjistili, že ač má muž plný trestní rejstřík a je v Německu odsouzen k trestu odnětí svobody za sexuální trestné činy, podvody a držení dětské pornografie, nebyl na něj vydán Evropský zatýkací rozkaz (EZR) a v ČR ho tak nelze zatknout. Do případu se tak zapojilo i několik pražských kriminalistů a policisté z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci. Díky jejich aktivitě a využití osobních kontaktů přímo na policisty ze SIRENE Německo (https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/schengen-information-system/sirene-cooperation_cs) se podařilo zajistit urychlené vydání EZR a muž tak mohl být v Praze zatčen.

Konec tohoto příběhu nastal ve středu dopoledne v Petrovicích, kde čeští policisté muže předali spolkovým kolegům, kteří ihned převezli do nejbližší německé věznice.

Díky všímavosti otce dvou chlapců neměl predátor šanci ublížit a to ukazuje ohromnou důležitost zájmu rodičů o své potomky, otevřené komunikace a obezřetnosti nejen v online prostředí. Zároveň se ukázala efektivnost fungování spolupráce různých policejních složek na národní i mezinárodní úrovni a její dopad na zajišťování bezpečnosti občanů.

Autor: kpt. David Schön

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz