Kultura Nezaradené pieta smutná zpráva Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

SMUTNÁ ZPRÁVA: Zemřela bývalá fotoreportérka Ústeckého deníku Marie Pihrtová


ÚSTÍ NAD LABEM – Smutná zpráva přišla z Ústí nad Labem. Na Silvestra, tedy v neděli 31. prosince 2023 zemřela ve věku 73 let bývalá fotoreportérka Ústeckého deníku Marie Pihrtová, podlehla těžké dlouhé nemoci.

Vždy usměvavá i když občas rázná Marie Pihrtová začínala v obrazovém oddělení tehdejšího Severočeského regionálního deníku v Ústí nad Labem v devadesátých letech jako fotolaborantka, kde působila ještě s fotoreportéry Mirkem Radou a Čestmírem Heřtem. Na svém kontě pak Marie Pihrtová měla tisíce reportážních fotek z kulturního, společenského ale především i ze sportovního života nejen z Ústecka, ale celého tehdejšího severočeského regionu. Zaměřovala se ale také na klasické fotoankety anebo fotila v porodnicích čerstvě narozená miminka.

Po zániku Severočeského regionálního deníku pak fotoreportérka Marie Pihrtová fotila pro Severočeské noviny a následně pak pro regionální Deník. „Měl jsem tu čest s Marií dlouhá léta spolupracovat, ať už jako její kolega reportér Deníku, tak následně i jako kolega fotoreportér Deníku, kdy jsme s Maruškou tvořili nezapomenutelné fotografické duo. Byl to vlastně v té době jakýsi pojem: redakční dvojka Marie Pihrtová a Honza Vraný. Společně jsem zpracovávali ankety a reportáže z celého Severočeského regionu. Maruška nikdy nezkazila žádnou legraci a do všeho šla s vervou. Byla to vlastně ta nejhezčí redakční léta, kdy jsme mohli společně spolupracovat v Deníku,“ zavzpomínal na kolegyni fotografku Honza Vraný.

Sportovně založená Marie Pihrtová svůj volný čas věnovala rodině, především pak s manželem Pepou ráda trávila dovolenou na Benecku, kam se oba moc rádi z Ústí nad Labem vraceli…

Na Marii zavzpomínal i redakční kolega Filip Vlček: „Včera jsem se dozvěděl, že nás v poslední den roku 2023 navždy opustila věčná optimistka s velmi nakažlivým smíchem, usměvavá fotografka a má bývalá kolegyně z Ústeckého deníku Marie Pihrtová. Spolupracovali jsme spolu od roku 2005 troufám si říct více jak pět let. Proto jsem prošel svůj archiv a zjistil jsem, že skutečně nemám žádnou fotku, na které by se Maruška mračila. Jak jsem napsal – věčná optimistka. Osobně na ni vzpomínám jako na svoji guru, která mne důkladně zasvětila nejen do novinářského světa, ale i do světa fotografie. Každopádně Maruška byla za každých okolností profesionálka každým coulem. Budu na ni vzpomínat jen v dobrém, protože taková ona byla: skvělým společníkem, výborným bavičem a především dobrým člověkem. Maruško, odpočívej v pokoji. Moc nám tady chybíš…,“ dodává se zármutkem Filip Vlček.

FOTOVZPOMÍNKA NA MARII…

Archivní foto: Filip Vlček

Archivní foto: Filip Vlček

Poslední rozloučení s Marií Pihrtovou se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu.

ČEST JEJÍ PAMÁTCE…

Kdo jste Marii znal, prosím zapalte svíčku a věnujte ji minutku ticha, děkuji…

Autor: Honza Vraný
a Filip Vlček

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz