dobrovolní hasiči Dobrovolnictví Horská služba ČR HZS Karlovarský Krimi LZS Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Sport Technika Ústecký Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Přeshraniční spolupráce při transportu zraněného lyžaře v oblasti Klínovce


CÍNOVEC – Horští záchranáři ze stanice Klínovec zasahovali včera u vážně zraněného německého lyžaře. Při jeho transportu k vrtulníku spolupracovali s německými kolegy z Bergwacht a záchranné služby. Opět se potvrdila skvěle nastavená přeshraniční kooperace.

Přesně tyhle situace s německými kolegy řešíme běžně. Dlouhodobě se ukazuje, že to má smysl, protože zraněných německých návštěvníků Krušných hor ošetřujeme poměrně hodně,“ říká náčelník HS Krušné hory Miroslav Račko.

Výzvu o pomoc obdrželi záchranáři v odpoledních hodinách. Muž při jízdě narazil do stromu. Posádka horských záchranářů ze stanice Klínovec ihned vyrazila na místo. Na místě nehody horoslužebníci zraněného vyšetřili a pojali podezření na kombinovaná vážnější poranění dolní končetiny, hrudníku a hlavy. Vzhledem k tomu, že lyžař byl Němec, povolali zasahující horští záchranáři kolegy z německé strany. Mezitím lyžaře ošetřili, zraněného zafixovali a připravili k šetrnému transportu ke stanici HS Klínovec, kam v krátké době dorazili i němečtí kolegové, Bergwacht s posádkou záchranné služby.  V průběhu převozu se zdravotníci domluvili na leteckém transportu raněného do nemocnice.

V hřebenové oblasti ale nebyly příznivé letové podmínky, proto lyžaře převezli na stanici Bergwacht v nedalekém Oberwiesenthalu, kde si ho převzali zdravotníci z vrtulníku.

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz