dobrovolní hasiči Doprava HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Policie Pomáháme Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

Vydatné deště opět zvedají hladiny řek v Česku! Na Vltavě v Českém Krumlově platí stav ohrožení


ČESKO – Zvýšené hladiny toků v Česku po vydatných deštích! Povodňový stav hlásí 55 míst. Nejhorší situace je opět na Vltavě v Českém Krumlově, kde vodohospodáři vyhlásili stav ohrožení. Meteorologové upravili výstrahu na vydatné srážky a povodňové jevy a přidali i výstrahu před silným větrem.

Ve čtvrtek 4. ledna očekáváme i nadále velmi vydatné srážky na Šumavě s celkovými úhrny do čtvrtečního večera místy 60 až 90 mm, v Krkonoších a v Orlických horách místy 40 až 60 mm. Srážky budou ve čtvrtek večer od jihozápadu ustávat. Také dnes nás čeká teplý, větrný a deštivý den. I když přeci jen oproti včerejšku, kdy bylo v Lednici 13,8 °C už bude o něco chladněji. To se projeví i na hranici sněžení (včera pouze hřebeny hor), kterou dnes čekáme přibližně kolem 1000 m, později 700 m a na severu i níže.

Hranice sněžení bude ve středu kolem 1200 m, během čtvrtka bude klesat na 900 m, večer na severu Čech se objeví sněhové srážky i v nižších polohách. Ve čtvrtek během dne budou zejména v jižní polovině Čech dosahovat nárazy západního až jihozápadního větru místy nad 65 km/h. Později večer vítr zeslábne. V závislosti na dalších očekávaných srážkách na návětří Šumavy a severních pohraničních hor, spojených s dalším odtáváním sněhové pokrývky, budou nejvyšší vzestupy i s možností významnějšího překročení 3. SPA v povodí horní Otavy, zejména pak v profilech Stodůlky, Rejštejn a Sušice. Na ostatních tocích v dané oblasti vystoupí hladiny až nad úroveň pro 2. SPA. Vzestupy s dosažením 2. SPA očekáváme také v povodí horního Labe a horní Moravy. Hladina Vltavy v Praze bude i nadále vlivem manipulací na Povodí Vltavy udržována nad úrovní 1. SPA. V důsledku dotoku bude hladina na dolním Labi opětovně stoupat a postupně dosáhne úrovně pro 2. SPA a v pátek pravděpodobně i 3.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz