Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: V noci začal do střední Evropy proudit od severovýchodu studený vzduch, a tak se na celém našem území ochlazovalo


ČESKO – V noci začal do střední Evropy proudit od severovýchodu studený vzduch, a tak se na celém našem území ochlazovalo. Dešťové srážky se měnily ve sněhové a objevily se na většině území, v severozápadní polovině Čech ale sněžilo jen ojediněle. Dosud napadlo přibližně mezi 0 a 7 cm, ojediněle až 10 cm sněhu. Mokré povrchy namrzají, může se proto teď po ránu objevit náledí nebo zmrazky.

Aktuální teploty k 5:00 hodině ranní jsou mezi +1 a -4 °C, na horách i kolem -8 °C a během dne bude příliv studeného vzduchu zesilovat. Ochlazování tak bude pokračovat. Teploty dnes večer kolem 22. hodiny čekáme od -4 do -9 °C. Sněžení se objeví na většině území (stále na severozápadě pravděpodobnost nejmenší), během odpoledne jej pak bude ubývat.

Čekají nás chladná rána. Při zmenšené oblačnosti při sněhové pokrývce můžou v pondělí teploty klesnout až na -13 °C, v úterý až na -17 °C a ani přes den se neohřejeme. Teploty totiž vyšplhají maximálně na -4 °C, resp. na -2 °C, musíme se tedy připravit na celodenní mráz. Hlavně na Moravě a ve Slezsku bude i větrno, proto pocitová teplota bude o hodně nižší, než uvidíme na teploměrech. Na druhou stranu ale bude ubývat sněžení a mraků a přibývat slunce a i vzduch bude sušší, takže mrazy budou alespoň v místech, kde bude méně foukat, snesitelnější.

Kombinace sněžení a větru povede k tvorbě sněhových jazyků a závějí. Aktuální informace o výstrahách sledujte na sociálních sítích nebo na https://www.chmi.cz/.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz