Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Složky IZS Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: Dnes bude foukat čerstvý západní až jihozápadní vítr…


ČESKO – Dnes bude foukat čerstvý západní až jihozápadní vítr s průměrnou rychlostí 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h).

Na jihovýchodě bude vítr jen mírný 2 až 6 m/s.

Charakter počasí se ve druhé polovině týdne sice změnil, chladné počasí ale stále přetrvává. I v následujících dnech bude nad naše území proudit i nadále chladný vzduch od severozápadu, počasí bude ale rozdílné oproti tomu, které jsme zažili na začátku minulého týdne. Vzduch bude totiž mnohem vlhčí – čeká nás tedy více (proměnlivé) oblačnosti, silný vítr a zejména na horách sněžení. Na většině území budou panovat celodenní mrazy, pouze lokálně mohou teploty v nížinách vystoupit odpoledne slabě nad nulu.

Nejvíce sněhu by mělo napadnout za pondělí a úterý v Jizerských a Orlických horách, Jeseníkách a zejména pak v Krkonoších, kde by mohlo za oba dny napadnout i přes 30 cm nového sněhu – v hřebenových polohách možná i více.

S ohledem na silný vítr a nízké teploty se budou v těchto oblastech tvořit sněhové jazyky a závěje.

Během středy nás čeká krátká, ale výrazná změna v charakteru počasí. Nad střední Evropou se nakrátko prosadí výrazné frontální a teplotní rozhraní. To přinese kromě srážek i velké rozdíly v jejich skupenství. Zatímco v severní polovině území může sněžit, v jižní ve stejnou dobu pršet, anebo dokonce padat srážky mrznoucí.

Prozatím stále panuje velká nejistota nad přesnou polohou tohoto rozhraní (i jeho malá změna bude znamenat výraznou změnu v počasí v rámci našeho relativně malého území). Riziko vzniku ledovky může být lokálně ve středu, případně v noci na čtvrtek ale poměrně vysoké.

Ve čtvrtek se začne během dne od severozápadu opět výrazně ochlazovat. Právě ve čtvrtek mohou panovat v rámci našeho území velké teplotní rozdíly. Zatímco na jižní Moravě mohou odpoledne teploty dosahovat téměř až k 10 °C, v Karlovarském kraji už může mrznout.

V pátek už by mělo být opět chladné počasí s teplotami jen kolem nuly nebo lehce pod nulou. Na víkend by se mohlo opět mírně oteplit – přesný výhled je prozatím ale nejistý.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz