Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

VÝSTRAHA: Meteorologové varují před velmi silnou ledovkou! Situace může být extrémní


ČESKO – Meteorologové vydali výstrahu před velmi silnou ledovkou! V pondělí 22. 1. bude postupovat přes naše území od severozápadu studená fronta. V severních a severovýchodních Čechách a na většině území Moravy a Slezska se očekává odpoledne a večer mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Ta může být silná až deset milimetrů.

Předpokládané srážkové úhrny mrznoucího deště se budou pohybovat většinou do 5 mm, přičemž se místy bude vytvářet silná ledovka. Ve východních částech Pardubického kraje může napadnout až 10 mm s tvorbou i velmi silné ledovky.

V průběhu večera a noci na úterý (23. 1.) budou srážky od západu slábnout. S ohledem na mimořádnost meteorologické situace předpokládáme po celé období komplikace v dopravě a energetice. Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky (nejvyšší stupeň nebezpečí) může nastat kalamitní situace. Ve Frýdlantském výběžku, na severní Moravě a ve Slezsku bude během pondělního dne foukat silný jižní až jihozápadní vítr místy s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h).

Podle meteorologů může na některých místech Česka nastat až kalamitní stav. Hrozí možné výpadky elektřiny a docházet by mohlo lámání větví nebo pádů stromů a proto se doporučuje vycházet či vyjíždět pouze v nezbytných případech. Na silnicích a chodnících to může dost klouzat!

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz