dobrovolní hasiči HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři zasahovali u zraněných lyžařů v Beskydech a Jeseníkách


MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Posádky záchranářů Moravskoslezského kraje zasahovaly během uplynulého týdne opakovaně u zraněných lyžařů a snowboardistů. Během neděle 21. ledna byli záchranáři voláni ke dvěma těžkým zraněním, a to do ski areálů v Jeseníkách a Beskydech.

Nejprve vyjížděla zdravotnická posádka ke dvaapadesátileté ženě v lyžařském areálu Kopřivná na Bruntálsku. Po střetu s dalším lyžařem utrpěla poranění v oblasti hrudníku a zad. Na základě zjištěných zranění byla pacientka indikována k šetrnému transportu do traumatologického centra. Ostravský vrtulník LZS však mezitím vzlétl k jiné pacientce do Beskyd. O zásah proto byla požádána posádka LZS Olomouc, která se postarala o přepravu ženy do FN Ostrava.

Vrtulník LZS z ostravské základny byl volán k pádu snowboardistky na sjezdovce v beskydském areálu Bílá. Patnáctiletá dívka jevila známky otřesu mozku. Ve spolupráci s horskou službou jí byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče, byla zajištěna krčním límcem a uložena do vakuové matrace. Poté ji letečtí záchranáři přepravili na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz