dobrovolní hasiči HZS Krimi Pardubický Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUÁLNĚ: Hasiči s veterináři zahájili likvidaci 73 000 kusů slepic a kohoutů v Kosoříně u Chocně kvůli ptačí chřipce…


CHOCEŇ – Časně ráno zahájili hasiči rozebírání technologie hal (krmné žlaby apod. aby se mohla uvnitř hal pohybovat technika sbírající uhynulá zvířata) pro přípravu vyskladnění uhynulé drůbeže. Nařízeno je zlikvidovat chov drůbeže ve všech deseti halách v Kosoříně u Chocně. Jedná se o 73 000 kusů slepic a kohoutů.

Zasahující hasiči se pohybují v nebezpečné zóně, samém ohnisku ptačí chřipky a musí mít na sobě ochranné obleky a respirátor. Jakmile vyjdou z haly, musí projít dekontaminační sprchou, stejně tak projíždí dekontaminační linkou i technika, která musí být dezinfikována od střechy až po kola, kompletně.

Haly budou zaplynovány smrtícím plynem oxidem uhličitým. Poté si sama firma provede likvidaci uhynulé drůbeže.

Nebezpečný virus H5N1 se vyznačuje vysokou nakažlivostí, úmrtností a rychlým šířením ptačí populací, ale také schopností infikovat a usmrtit člověka.  Jako prevence před nákazou se doporučuje nedotýkat se ptáků, kteří by mohli zemřít na tento typ viru. Vyžaduje se ochrana drůbeže před nákazou (např. uzavíráním drůbeže pod střechu, pokud se v oblasti nákaza vyskytne).

Hasiči po likvidaci drůbeže a vyvezení kadáveru do kafilerie ve všech již vyklizených objektech postupně provedou dezinfekci (roztokem virkonu) podestýlky a hned zde běží „aktivní“ 24hodinová lhůta.

A poté nastane vyklizení podestýlky ze všech hal, kterou si provede již sama firma pod dohledem veterinářů. Následovat bude závěrečné mytí a dezinfekce objektu.

Dne 30. ledna 2024 byla Státním veterinárním ústavem Praha potvrzena ptačí chřipka, vysoce patogenní subtyp H5N1, ve velkochovu drůbeže v Kosoříně.

Hospodářství čítá na 10 hal. Jedná se o 73 tisíc kusů drůbeže – slepic a kohoutů (asi 300 tun).

Zásah hasičů bude zahájen 1. února 2024. Opět bude zvolena metoda zaplynování oxidem uhličitým, která byla poprvé použita v České republice před 17 lety právě v Kosoříně, kde tehdy byl také potvrzen virus ptačí chřipky. 

Na zásahu se budou podílet profesionální hasiči z HZS Pardubického kraje a Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína a Jihlavy. Nebudou chybět ani dobrovolné jednotky, které se podílejí zejména na dopravě vody k dekontaminaci osob a techniky.

Autor: por. Bc. Vendula Horáková
Zdroj: HZS Pardubického kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz