Auto-Moto Cestování Doprava Nezaradené Policie Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

DOBRÝ KONEC: Dívka v autoškole zachránila život svému instruktorovi, který dostal infarkt


ZLÍNSKO – Výjezd, který se zasahujícím záchranářům vryl do paměti. Nedávno totiž přijalo operační středisko na lince 155 hovor od žačky autoškoly, kdy se jejímu instruktorovi během jízdy udělalo nevolno.

Instruktor se hned při prvních příznacích zachoval přesně tak, jak učí své studenty – v jízdě nepokračoval a nechal žákyni zajet na blízké parkoviště.

„Auto jsme zaparkovali a čekali asi pět deset minut. Myslel jsem, že mě to přejde. Měl jsem jakousi podivnou žlutou jakoby mlhu před očima, točila se mi hlava,“ popsal instruktor.  

Stav ale nepřecházel, instruktor zároveň odmítal přivolat zdravotnické záchranáře s tím, že určitě bude za chvilku v pořádku. Uplynuly další dlouhé minuty. Dívka to už nevydržela, a nakonec číslo 155 vytočila.

Při příjezdu posádek záchranářů na místo byl muž bledý, zpocený a mimo jiné uváděl mírný tlak na hrudi. Po vyšetření pacienta v rámci přednemocniční neodkladné péče bylo jasné, že učitele autoškoly postihl infarkt.

„Nikdy by mě to nenapadlo. Bolest na hrudi nebyla nijak významná, ani mi nikam nevystřelovala. Spíš jsem vnímal to rozostřené vidění a točení hlavy,“ uvedl pacient. Záchranáři muže tedy zajistili a převezli do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Vše nakonec dopadlo skvěle a pacient se už zotavuje v domácím prostředí. Díky jeho zodpovědnému přístupu nechal žačku zaparkovat na bezpečném místě a v jízdě dál nepokračovali. Dívka se zase nenechala ukonejšit slovy, že „vše bude v pořádku“, a na linku 155 zavolala.

Autor: Lukáš Jirka, mluvčí ZZS zlínský kraj
Zdroj: ZZS Zlínského kraje

Ilu foto

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz