Celní správa Česká obchodní inspekce Finance Krimi Policie Praha Složky IZS stroj Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

CELNÍ SPRÁVA: Velká razie v Sapě! Celníci s ČOI zadrželi padělky v hodnotě 95 milionů korun


PRAHA – V sobotu 2. března proběhla velká součinnostní akce v tržnici Sapa v Praze 4, při níž pražští celníci s pracovníky České obchodní inspekce (ČOI) zadrželi desítky tisíc kusů padělků.

V rámci předchozího skrytého monitoringu bylo vytipováno šest plechových kontejnerů v zadní části tržnice. Celníci a inspektoři se rozdělili do několika skupin a na všech vybraných místech byli úspěšní. Vzhledem ke skutečnosti, že se u žádného z kontejnerů nenacházela osoba, která by je zpřístupnila, vyzvali inspektoři přes megafon nájemce skladových prostor, aby se dostavili a dobrovolně umožnili jejich kontrolu. Jelikož se ani po několika výzvách nikdo nedostavil, byly kontejnery násilně otevřeny zámečníkem.

Postupně byly ve všech kontejnerech odhaleny falzifikáty textilních výrobků, obuvi, parfémů, peněženek, kabelek, opasků a dalších módních doplňků světoznámých značek (např. CHANEL, CHLOÉ, NIKE, ADIDAS, ARMANI, HERMÉS, PALM ANGELS, BALENCIAGA, BURBERRY, CALVIN KLEIN, HUGO BOSS, DIOR a další). Uvnitř se nacházely také různé nástroje a pomůcky na výrobu padělků (žehličky, nažehlovací nášivky, přezky na opasky s logy apod.).

FOTOGALERIE…

Foto: Celní správa ČR

S ohledem na ohromné množství nalezených padělků si celníci s inspektory rozdělili kontejnery, ve kterých zboží třídili do pytlů, aby je následně mohli odvézt mimo dosah trhovců do skladů celní správy a ČOI k důkladnému přepočítání. V prostorách Celního úřadu pro hlavní město Prahu bylo uskladněno více než patnáct tisíc kusů zboží v hodnotě osmdesát milionů korun. Celková hodnota zadrženého zboží vyjádřená v ceně originálních výrobků dosáhla devadesát pět milionů korun.

Do kontrolní akce bylo nasazeno čtyřicet pražských celníků z různých oddělení a dvacet inspektorů ČOI. Velkou měrou se zapojili také zástupci majitelů ochranných známek, kteří na místě potvrzovali, že se skutečně jedná o padělky. Zatím jde o největší součinnostní akci pražských celníků v letošním roce.

Spolupráce celní správy a České obchodní inspekce je dlouhodobě velmi přínosná a efektivní, obě instituce se při kontrolách vzájemně doplňují uplatňováním svých kompetencí a dosahují skvělých výsledků.

Autor: por. Ing. Nikola Soukalová
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz