Auto-Moto Cestování cyklista Doprava HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

ZAUJALO NÁS: Svátky jara a zásahy záchranářů v Moravskoslezském kraji…


MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Během uplynulých čtyř velikonočních dnů zasahovali moravskoslezští záchranáři na území kraje celkem v 1250 případech. Od pátku 29. března do pondělní (1. 4.) půlnoci, to bylo denně vždy přes tři stovky událostí. Kromě těch obvyklých zaznamenala zdravotnická záchranná služba vážnou nehodu cyklisty, či střet dítěte s automobilem.

Převážnou část zásahů tvořili, podobně, jako i v jiné dny, pacienti staršího věku s interními onemocněními. Těchto stavů ošetřovaly posádky celkem téměř osm stovek. Záchranáři zasahovali ponejvíce u nemocných s oběhovými obtížemi, dušnostmi, kolapsy a podobně. Přednemocniční neodkladnou péči bylo nutno poskytnout také třem stovkám zraněných při nejrůznějších úrazech. Lékaři ZZS již nemohli pomoci patnácti pacientům, kteří zemřeli před příjezdem posádky. Dalších osm nemocných týmy záchranné služby resuscitovaly.

V průběhu velikonočního pondělí museli záchranáři vyjíždět ke třiadvaceti osobám, k jejichž obtížím přispěl výraznou měrou alkohol. Jde o dvojnásobek těchto pacientů oproti roku 2023. Třináct jich bylo ve stavu opilosti a s obtížemi interního rázu, zbylí si přivodili poranění při pádech či fyzických potyčkách, a to ponejvíce v oblasti hlavy.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz