Dobrovolnictví Krimi Kultura LZS Nezaradené Plzeňský Složky IZS Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Zdravotničtí záchranáři Plzeňského kraje po tři dny cvičili v Melchiorově Huti


PLZEŇSKO – Tři dny trvalo velké cvičení krajských zdravotnických záchranářů ZZS PK v rekreačním zařízení Melchiorova Huť u Uněšova na severním Plzeňsku.

Rozsahem jedna z největších letošních akcí simulovala hromadné postižení osob (HPO) a jejím cílem bylo, aby si oba ze dvou scénářů během tří dnů vyzkoušel co největší počet záchranářů. Akci organizovalo Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK a na místě vzniklo také improvizované zdravotnické operační středisko (ZOS), které cvičící výjezdové skupiny řídilo.

První scénář simuloval čelní střet autobusu s osobním autem s větším počtem zraněných, druhý pak útok aktivního střelce, což je téma, které ve společnosti nyní mimořádně rezonuje. Přítomní policisté, kteří společně s hasiči odstartovali úvodní blok přednášek, připomněli, že téma se v žádném případě netýká jenom Prahy. Šílení střelci v minulosti „úřadovali“ například v restauraci v Uherském Brodě nebo v nemocnici v Ostravě.

V našem kraji se zatím naprostá většina událostí s HPO odehrávala během silničních a železničních nehod či při únicích nebezpečných látek z průmyslových objektů. Tři z rizikových cílů pro vznik HPO, tedy metro, atomová elektrárna a mezinárodní letiště s provozem větších letadel se v Plzeňském kraji nenachází. Přesto je třeba se na události s větším počtem postižených neustále připravovat, neboť mohou vzniknout i plíživě při hromadných sportovních akcích (kolapsy) nebo i infekcí v zařízeních, jako jsou například dětské tábory.

„Jsme tady od toho, abychom se na podobné události připravili. Pokud si nebude vědět s něčím hned rady, lektoři VVS budou vašimi stíny a poradí vám,“ ujišťovala cvičící vedoucí VVS ZZS PK Ivana Krsová. Její kolegyně Hana Fládrová pak upozornila, že HPO většího rozsahu obvykle zažije během pracovního života běžný zdravotnický záchranář jen jednou a není-li dobře připraven, šance na reparát je minimální.

Skvěle připravená akce, na které se krom záchranářů, operátorů ZOS a již zmíněných lektorů VVS ZZS PK podíleli i hasiči, policisté a letecká záchranná služba AČR, potvrdila známé rčení, že těžko na cvičišti = lehko na bojišti. Všem zúčastněným děkujeme.

Text a foto: Vítězslav Sladký, ZZS PK

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz