Auto-Moto Celní správa Česká obchodní inspekce Cestování Doprava Finance Krimi Pardubický Policie Složky IZS stroj Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

CELNÍ SPRÁVA: Nadlimitní přeprava cigaret roste i v Pardubickém kraji…


PARDUBICKO – Nadlimitní přeprava cigaret a tabákových výrobků je nejčastějším záchytem mobilních hlídek pardubických celníků v letošním roce. Za první čtvrtletí tohoto roku evidují třicet šest porušení v oblasti dovozu tabákových výrobků ze zemí Evropské Unie. 

Únik na spotřební dani od ledna do března 2024 pardubičtí orientačně vyčíslili na 414 000 korun. Ve srovnání s rokem předchozím se jedná o zvýšený nárůst přepravy nadlimitního množství cigaret. V loňském roce dosáhl vyčíslený únik na spotřební dani hranice 400 tisíc korun (konkrétně 377 tis.) ze zajištěných tabákových výrobků až na konci června.

Přeshraniční doprava cigaret a tabákových výrobků se stala běžnou součástí nákupů v okolních státech. Kontrolovaní mají ve většině případů povědomí, že si mohou přivést jen určité množství cigaret. I přesto se hlídky nadále setkávají se situacemi, kdy za limit považují pět a více kartonů cigaret na osobu nebo jej rozdělují na nezletilé děti či rodinné příslušníky, kteří nejsou v době kontroly ve vozidle přítomni.

FOTOGALERIE…

Foto: Celní správa ČR

Celní úřad pro Pardubický kraj proto upřesňuje.  Ze zemí EU si fyzické osoby mohou dovést pro osobní spotřebu 800 kusů cigaret, 400 kusů cigarillos nebo doutníků o váze nejvýše 3 gramy za kus, 200 kusů cigarillos nebo doutníků o váze větší než 3 gramy za kus, 1 kilo tabáku ke kouření a zahřívané tabákové výrobky v množství 250 gramů. Stanovený limit je dán na jednu zletilou osobu přítomnou v době kontroly ve vozidle. 

Autor: por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz