Auto-Moto Cestování dobrovolní hasiči Doprava HZS Jihočeský Krimi Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

OBRAZEM: Osobní automobil narazil do domu v obci Chlumany na Prachaticku! Hasiči museli poškozený dům stabilizovat


CHLUMANY – Včera v 1:42 hodin přijalo Krajské operační a infomační středisko informaci o nehodě v obci Chlumany na Prachaticku. Podle oznámení na tísňovou linku zde narazilo osobní auto do domu. K nehodě vyjeli profesionální hasiči ze stanice Prachatice. 

Jednu zraněnou osobu i převzala ZZS, prachatická jednotka nemusela vyprošťovat. Zajistila místo nehody a provedla úklid vozovky. Po třetí hodině ranní byl havarované auto odvezeno vozem odtahové služby. Pro hasiče byl tímto zásah ukončen a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Okolo sedmé hodiny ranní se prachatická profesionální jednotka na místo nehody vrátila z toho důvodu, že majitel domu se obával o statiku nemovitosti a měl obavy, že by dům mohl ohrozit kolemjdoucí osoby a projíždějící auta. Hasiči proto zabezpečili prostor okolo domu a místo vymezili páskou. Mezitím byl kontaktován statik a prachatická jednotka opět odjela zpět na základnu.

Před 11. hodinou dopolední byli hasiči do Chluman opět vyžádáni. Bylo nutné poškozený dům stabilizovat. Operační důstojníci po dohodě s řídícím územnkem, velitelem zásahu a statikem vyslali do Chluman posilovou jednotku – stabilizační kontejner a zároveň byla vyžádána pomoc pracovníků firmy Eg.d. Než se stabilizační kontejner dostavil na místo události, hasiči vystěhovali část věcí ze zasažené části domu. Zároveň velitel zásahu a řídíci důstojník obdrželi od statika přesné informace, jak dále postupovat. Statik rozhodnul o stržení části štítové zdi a upřesnil, kde dům prostředky HZS podepřít a stabilizovat.

V 17:35 hodin velitel podal zprávu, že určená část zdi je stržena a stavba je dle pokynů statika zajištěna. Policie ČR na silnici vedoucí v bezprostřední blízkosti omezila rychlost. Velitel zásahu písemně předal staticky zabezpečený dům majiteli. Zásah hasičů je ukončen.

FOTOGALERIE…

Autor: Vendula  Matějů

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz