Auto-Moto Cestování Doprava Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Vyhodnocení policejní akce SPEED MARATHON 2024…


ČESKO – Do akce bylo zapojeno 727 policistů, kteří během dne zkontrolovali téměř 4700 vozidel. 

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní akce s názvem SPEED MARATHON. Policisté pečlivě vyhodnotili navržená místa a lokality, a na základě stanovených kritérií, jako je četnost hlasů, konkrétní dopravně bezpečnostní situace, množství dopravních nehod a frekvence provozu, vybrali přibližně 1000 míst, kde monitorovali a kontrolovali dodržování stanovených rychlostních limitů. Akce začala na silnicích již po půlnoci a trvala celých 24 hodin.

Veřejnost měla také v letošním roce možnost zapojit se do výběru stanovišť, kde budou policisté měřit rychlost. Získali jsme přes 20 000 hlasů a 4000 vybraných lokalit. Také v letošním roce jsme získali tipy sice zajímavé, ale nevhodné pro účel akce, jako například měření rychlosti na letišti, v lese mezi stromy nebo na řece.

Do akce bylo zapojeno 727 policistů, kteří během dne zkontrolovali téměř 4700 vozidel. Přestože byla veřejnost předem informována o probíhající akci a stanovištích, policisté zaznamenali během 24 hodin celkem 2166 dopravních přestupků, z nichž 1578 případů bylo porušení stanovených rychlostních limitů. Celková částka za udělené pokuty činila 3 555 200 kč.

Další vybraná zjištění:

nevyhovující technický stav vozidel – 157

telefon za jízdy  – 107

vozidla bez dálničních poplatků – 54

požití zakázaných látek – 19

V tuto chvíli stále probíhá vyhodnocování celé akce a na základě provedených analýz v různých lokalitách se policisté i v budoucnu na nejvíce problematická místa opět zaměří.

Autor: kpt. Hana Rubášová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz