Krimi Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: U teplického Angru v Trnovanech nalezly dvě ženy dřevěnou bednu a v ní lahvičky údajně obsahující vojenský plyn Yperit

TEPLICE/TRNOVANY – Složky Integrovaného záchranného systému aktuálně zasahují u teplického Angru v Havířské ulici jednom z objektů v části Trnovany, kde dvě ženy nalezly dřevěnou bednu a po otevření zjistily, že se v ní nalézají lahvičky s nápisem Yperit s uvedeným ročníkem 1960 a dále torzo polorozebrané dlouhé střelné zbraně. Pravděpodobně brokovnici.

S nálezem se ženy obrátily na hlídku policie, která následně povolala i hasiče a pyrotechniky. Na místě tak nyní zasahuje také chemická jednotka teplických profesionálních hasičů.

Zjišťujeme podrobnosti ohledně nálezu nebezpečné bojové látky v Teplicích a budeme článek aktualizovat.

Yperit (zvaný také hořčičný plyn) je vojenský plyn, který byl použit Němci v první světové válce. Objevil ho Brit Frederick Guthrie v roce 1860, poprvé byl v boji použit v dubnu 1915 u belgického města Yprès, podle kterého získal název.

Patří do skupiny zpuchýřujících bojových látek, projevuje se leptáním sliznic. Yperit proniká oděvem a jeho působení se urychluje na vlhkých místech (podpaží, genitálie). Oběť má pocit, že cítí vůni česneku, což zapříčiňuje sloučenina alicin. Po několika vdechnutí se plíce začnou pálit a obět většinou po týdnu v těžkých bolestech umírá na spálené plíce, které nejsou schopny přivádět kyslík do krve. Chemicky se tedy jedná o sloučeninu bis(2-chlorethyl)sulfid (též nazývaný dichlorethylthioether). Po první světové válce došlo k výzkumu působení na nádorové buňky. Z yperitu vycházejí první cytostatika.

Autor: Honza Vraný
Zdroj: Wikipedie
Ilustrační snímek autor

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář