Kultura Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Z KULTURY: Vysvěcení opravené sochy sv. Jana Nepomuckého u obce Milčeves na Žatecku

ŽATECKO – Vysvěcením sochy svatého Jana Nepomuckého u obce Milčeves na Žatecku, které provedl liběšický farář Vilém M. Štěpán, dnes skončila dvouletá rekonstrukce této kulturní památky. Kompletní opravu zničené sochy provedl ve třech etapách během dvou let restaurátor Radomil Šolc. Celková cena opravy, již uhradilo město Žatec, byla 730 tisíc korun.

Původní sochu z období rokoka vytvořil v roce 1753 neznámý autor. Použil k tomu opuku, která pochází nejspíše z nedalekých lomů u Měcholup. Sv. Jan Nepomucký v téměř životní velikosti stál na soklu obklopeném dvěma obvodovými stupni a balustrádou.

Když se město rozhodlo sochu coby kulturní památku zachránit, byla už téměř dokonale zničená. Stalo se tak kvůli absenci jakékoliv péče v minulém století. Umělecké dílo přitom stálo ve vlhkém a stinném prostředí, které mělo na opuku destruktivní vliv. Negativně se na soše jednoho z nejpopulárnějších světců katolické církve podepsali také vandalové.

Když se ji město v minulých letech rozhodlo zachránit, balustráda už zcela chyběla a ze sochy samotné zbylo jen torzo. Hlava světce a další části sochy byly objeveny na zemi v okolí. „Socha již v minulosti patrně trpěla statickými problémy, což dosvědčuje starší zpevňující pásová železná konstrukce okolo horní části sochy. V období po druhé světové válce zanikla obvodová balustráda, později socha zcela zarostla náletovou vegetací a posléze, po roce 1970, došlo v důsledku kombinovaných vlivů k rozpadu a destrukci většiny přední části sochy,“ popsala postupný zánik sochy Jana Šmidtová z Odboru rozvoje města.

Restaurátorská práce Radomila Šolce tak byla velmi náročná. Musel především vymodelovat chybějící části sochy, očistit a zpevnit nalezené zbytky a pak původní i nové části sochy sestavit. Součástí práce bylo také vytvoření repliky původní balustrády. Na závěr náročné rekonstrukce pak byla socha i s balustrádou konzervována vodoodpudivým prostředkem.

Autor: Tomáš Kassal

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Z KULTURY: Vysvěcení opravené sochy sv. Jana Nepomuckého u obce Milčeves na Žatecku

Napsat komentář