Krimi Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Hasiči a strážníci v Litvínově prohledávají panelový dům, obyvatelé tam údajně cítí plyn

LITVÍNOV – Profesionální hasiči z Litvínova aktuálně zasahují v jednom z panelových domů v Litvínově, kde podle obyvatel je cítit na chodbě plyn. 

Hasiči a strážníci procházejí objekt s přístrojem, který detekuje látky. Zatím není únik plynu potvrzený. Událost se tak obešla bez evakuace.

Zjišťujeme podrobnosti k rannímu zásahu hasičů.

Speciální přístroj na odhalování koncentrace škodlivých, hořlavých či toxických látek v ovzduší, pomáhá litvínovským strážníkům. Přístroj ale nedetekuje jen unikající plyn.  Se správným přídavným vybavením totiž umí odhalit i látky, které vznikají při přípravě drog v domácích varnách. Plynový detektor za 90 tisíc korun strážníci pořídili díky daru od společnosti United Energy, která dlouhodobě spolupracuje s Litvínovem.

Detektor má základní senzory pro detekci nebezpečných plynů, umí rozpoznat až pět látek najednou. Jedná se o koncentrace hořlavých plynů a par, kyslíku a nebezpečné koncentrace řady toxických plynů. „Často se setkáváme s oznámeními na různý zápach v domech a veřejných prostorech,“ říká Zdeněk Urban. Detektor může právě v těchto případech rychle určit, zda ve vzduchu není přílišná koncentrace nebezpečných látek. Nenahradí žádné laboratorní měření, ale slouží pro rychlou orientaci a varování v terénu. „Zabezpečí nejen osobní bezpečnost zasahujících osob v místě události s předpokládaným výskytem nebezpečných látek, ale i veřejnosti, která může být těmito látkami ohrožena na zdraví a majetku,“ dodává Zdeněk Urban.

Autor: Honza Vraný
Ilustrační snímek autor

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář