Jihočeský Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

OBRAZEM: S vyproštěním zapadlého bagru pomohl jihočeským hasičům i drážní hasičský tank

JIHOČESKÝ KRAJ – Desítka drážních hasičů z jednotek v Českých Budějovicích a Havlíčkově Brodě zasahovala při vyprošťování bagru, se kterým se při pozemních pracích utrhl pravý břeh přehrady a skončil pod hladinou vody. Záchranné akce se zúčastnil i vyprošťovací tank VT 72 B.

Při prvním pokusu o vytažení bagru došlo k nečekanému zaboření jeho levého pásu do měkkého podloží a zastavení pohybu. Další pokus po změně pozice tanku a přidání další kladky do kladkostroje a tím zvýšení tažné síly se nezdařil. Proto se velitel zásahu rozhodl o přerušení prací a odbagrování materiálu, který se nahrnul nad a před levý pás. Po odtěžení se pokračovalo ve vyprošťování. Skladba materiálu podloží však bránila dostat zapadlý stroj do pohybu. Až po podložení tažných lan lžící z druhého bagru a tím změně směru působení sil, došlo k uvolnění podvozku a uvedení techniky do pohybu.

Po vytažení na pevnou plochu zprovoznil mechanik uvolnění pásů bagru, což umožnilo odtažení nefunkčního stroje na místo, kde byla možná další manipulace k odtažení.

Na místě zásahu měli hasiči připravený nový vyprošťovací automobil Scania z jednotky Havlíčkův Brod, k jehož použití nakonec nedošlo. Náročná operace byla časově omezená ze strany Povodí Vltavy a nesnesla odkladu. Povodí Vltavy zvýšilo odtok Hněvkovické přehrady a snížila tak hladinu přehrady.

FOTOGALERIE…

Zdroj: Správa železniční dopravní cesty, s.o.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář