Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Krajská zdravotní v chomutovské nemocnici představila nově vybudovaný onkologický stacionář 

CHOMUTOV – Krajská zdravotní, a. s., (KZ) představila na onkologickém oddělení Nemocnice Chomutov, o. z., zcela nový  stacionář. Akce se ve čtvrtek 20. 12. 2018 zúčastnili členové představenstva společnosti s jeho předsedou Ing. Jiřím Novákem, členové managementu KZ řízeného generálním ředitelem Ing. Petrem Fialou a vedení nemocnice v čele s MUDr. Irenou Voříškovou, ředitelkou zdravotní péče. Hosty provedla stacionářem MUDr. Martina Chodacká, primářka onkologického oddělení.

„Náklady na rekonstrukci stacionáře dosáhly 11,2 milionu Kč včetně DPH. Stavba byla financována z investiční dotace Ústeckého kraje 2018. Vybavení interiérů společnost hradila z vlastních zdrojů ve výši přibližně 500 tisíc Kč a onkologické oddělení z vlastních klinických studií částkou 100 tisíc Kč. Výsledkem je krásné a moderní zdravotnické pracoviště, pro pacienty nemocnic Krajské zdravotní jedno z klíčových. Všem, kdo se na jeho vybudování podíleli, patří velké poděkování,“ zdůraznil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ.

„Snahou je investovat do každé z pěti nemocnic, tedy i chomutovské. Musím proto poděkovat za podporu současnému představenstvu v čele s jeho předsedou Ing. Jiřím Novákem a za významnou investiční finanční podporu našemu jedinému akcionáři Ústeckému kraji. Také díky ní jsme mohli vybudovat nový stacionář respektující svou kvalitou moderní požadavky na léčbu i na prostředí, ve kterém probíhá,“ upozornil Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ.
„Onkologický stacionář je nezbytnou součástí našeho onkologického oddělení a jeho úplná revitalizace byla důležitým počinem, který nemocnici v očích veřejnosti, posune o další krok dál. Děkuji představenstvu a managementu Krajské zdravotní za pozornost, kterou dlouhodobě rozvoji chomutovské nemocnice věnuje,“ řekla MUDr. Irena Voříšková, ředitelka zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Chomutov, o. z.
„Cílem rekonstrukce prostor pro onkologický stacionář v celém jednom podlaží bylo mimo jiné přispět ke zpříjemnění prostředí pro onkologické  pacienty i jejich ošetřující personál. Děkuji vedení společnosti za podporu, které se nám dostává,“ uvedla primářka Onkologického oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Chomutov, o. z., MUDr. Martina Chodacká, která přiblížila přítomným proměnu stacionáře v připravené prezentaci.

V Nemocnici Chomutov, o. z., byl ve 4. NP pavilonu E vybudován pro obor klinické onkologie zcela nový  stacionář pro ambulantní podání systémové onkologické léčby (chemoterapie, biologické, hormonální). Ročně projde stacionářem téměř 3500 pacientů. Pro onkologické pacienty je nově k dispozici prostorný aplikační sál se 14 aplikačními místy a s vlastním  sociálním zázemím, velkoplošnými TV přijímači a připojením na internet, čekárna se šatními skříňkami a sociálním zařízením včetně bezbariérového WC. Vznikly zde dvě moderně vybavené ambulance klinické onkologie, paliativní ambulance a ambulance klinického psychologa. Personál má k dispozici přípravnu léčiv, denní místnost, seminární místnost, vlastní sociální zázemí, skladové prostory a technické místnosti. Celý nově vybudovaný ambulantní úsek působí díky modernímu stavebnímu řešení a pečlivému výběru barevné kompozice velmi pozitivním dojmem.

Doplňující informace k tématu: 

Onkologické oddělení v Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnici Chomutov, o. z., je spolupracujícím pracovištěm onkologického oddělení ústecké Masarykovy nemocnice v areálu V Podhájí, které je součástí Centra  vysoce specializované onkologické péče pro dospělé v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o. z., (KOC) jež je zároveň jedním z patnácti komplexních onkologických center v České republice. Jednou z podmínek pro udržení statutu KOC, což obhájila Krajská zdravotní, a. s., v roce 2016, je kompletně vybavený stacionář pro ambulantní podání chemoterapie. Jeho revitalizace v ústecké Masarykově nemocnici byla úspěšně dokončena v létě 2017. V chomutovské nemocnici pak probíhala od počátku června letošního roku do konce listopadu. Kompletní  přestavba stacionáře je další fází rozsáhlých rekonstrukcí onkologie a nukleární medicíny v  Ústí nad Labem a v Chomutově, které probíhají od roku 2014, a to s výrazným podílem evropských dotačních prostředků a finanční investiční podporou Ústeckého kraje.

Krajská zdravotní, a. s., do stavebních úprav a modernizace přístrojového vybavení Komplexního onkologického centra v ústeckém V Podhájí investovala s důsledným využíváním dotačních titulů a za finanční investiční podpory Ústeckého kraje téměř 290 milionů korun, do spolupracujícího pracoviště v Nemocnici Chomutov, o. z., bylo investováno včetně pořízení přístrojů bezmála 230 milionů korun. Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH. Celkové náklady pro obě pracoviště KOC nyní činí 520 milionů korun, tedy více než půl miliardy korun.

Zdroj: Krajská zdravotní

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář