Krimi Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Jaký byl rok 2018 v Litvínově z pohledu bezpečnosti a pořádku očima velitele strážníků Zdeňka Urbana

LITVÍNOV – Uplynulý rok nebyl ničím výjimečný. Kriminalita se v Litvínově snižuje, a to i krádeže a vloupání do prázdných domů. Strážníci se soustředí na dohled na bezpečnost a pořádek v celém městě, zvláštní důraz ale klademe na Janov. Kriminalita v Janově ale není v posledních několika letech ani v oblasti přestupků nijak vyšší než v jiných částech města.

Nejvíce nás v loňském roce zatěžovaly legislativní změny, které ovlivňují běžnou činnost strážníků a jejich dohled na bezpečnost ve městě, což je naše hlavní činnost. Spolupracujeme přitom se složkami integrovaného záchranného systému, s Policií ČR, Zdravotní záchrannou službou a hasičským záchranným sborem. Během roku se strážníci dál vzdělávají a absolvují rozličná školení, nové dovednosti pak využívají při práci v terénu. Nejvíce využijí zdravotnické kurzy.  Na místě u zraněného nebo nemocného člověka jsou často první a do příjezdu záchranné služby mohou pacienta ošetřit, použít defibrilátor, zastavit krvácení, prostě ho udržet při životě, než ho převezme lékař. Strážníci tak zachránili už několik životů. Absolvují ale i další školení týkající se spíše praktických dovedností. Umí otevřít zámky zabouchnutých dveří, což obyvatelé Litvínova potřebují velmi často. Umí pracovat s motorovou pilou, to využijí při asistenci hasičům.  Pokud bych měl jmenovat zásadní zásahy v loňském roce, pak by to byla asistence u požárů skládky Celio. Řešili jsme také požáry v panelovém domě v Třebušické ulici, které někdo úmyslně zakládal. Problémem, který se ale podařilo ve spolupráci se školami a rodiči eliminovat, byly domluvené dětské bitky.

Pozornost dál věnujeme prevenci kriminality. V současné době v Litvínově pracuje dvanáct asistentek prevence kriminality. Dohlíží u každé základní školy. Funguje nízkoprahové centrum Jaklík v Janově. Pokračujeme s programem Pravda o drogách na základních školách. V programech prevence kriminality se více soustředíme na děti a školy, spolupracujeme s nimi v rámci jejich projektových dnů.

V roce 2019 má MPL 70 zaměstnanců, z toho 38 strážníků. V mimořádných situacích využívá MPL čtrnáctičlennou pořádkovou jednotku, která dostala v loňském roce nové vybavení. Strážníkům na ulici pomáhají služební psy. MPL má 3 psovody. Městská policie Litvínov provozuje útulek pro psy. Zajišťuje odchyt zatoulaných psů v jedenácti obcích. K dohledu na pořádek a bezpečnost využívá MPL městský kamerový systém v Litvínově, Meziboří a Horním Jiřetíně. V Litvínově má 30 kamer, v Meziboří 6 kamer a v Horním Jiřetíně 6 kamer. 

Autor: Zdeněk Urban
velitel Městské policie Litvínov

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Jaký byl rok 2018 v Litvínově z pohledu bezpečnosti a pořádku očima velitele strážníků Zdeňka Urbana

  1. Pingback: jarisakti

Napsat komentář