Moravskoslezský Složky IZS Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Záchranáři vyjížděli k těžce podchlazenému muži na Frýdecko-Místecku

FRÝDECKO-MÍSTECKO – Posádky záchranářů zasahovaly na Frýdecko-Místecku, u muže se život ohrožujícím podchlazením. Informaci o události převzali operátoři záchranné služby před sedmou hodinou ranní. K pacientovi do Frýdlantu nad Ostravicí vyjely týmy rendez-vous a rychlé zdravotnické pomoci.

Dvaašedesátiletý muž byl nalezen venku, v mrazivém počasí, jen velmi spoře oděný a v bezvědomí. Prvotní vyšetření ukázalo kromě drobnějších poranění také stav těžkého podchlazení, jehož vlivem došlo k poruše srdečního rytmu a hrozilo selhání oběhu pacienta.

Tělesná teplota byla pod měřitelnou hranicí, výrazně nižší, než 30°C a postižený se nacházel v přímém ohrožení života. Týmy ZZS musely zajistit dýchací cesty a žilní vstup, podaly kyslík a léky. Muže zabalily do termo fólie, zahájily rovněž podávání ohřátých infusních roztoků a snažily se zvýšit kriticky nízkou tělesnou teplotu.

Pacient byl poté za stálého monitorování základních životních funkcí transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář